Volledig scherm
GroenLinks-fractievoorzitter Erik van Doorn. © Ricardo Smit

GroenLinks Vijfheerenlanden: ‘Woningbouw is een bedreiging’

Dat in het coalitieakkoord van Vijfheerenlanden staat dat zowel Leerdam als Vianen achthonderd nieuwe woningen mogen bouwen tot 2040, baart GroenLinks zorgen. ,,Wordt Lexmond straks een buitenwijk van Vianen?’’ vraagt fractievoorzitter Erik van Doorn zich af.

Hij vreest dat Vijfheerenlanden een ‘groeigemeente’ wordt in de provincie Utrecht, omdat daar immers nog ruimte is voor nieuwbouw. ,,In het coalitieakkoord schemert door dat dit een kans is, maar dat is het niet. Het is een bedreiging voor het landschap dat we nu hebben.’’

Van Doorn wilde verder graag duidelijkheid over waar de achthonderd woningen per stad precies mogen komen. ,,Ik denk dat onze inwoners dit ook heel graag willen weten.’’

5.500 woningen

Volgens Harry van Tilburg van Lokaal Alert is vanuit de provincie Utrecht al de wens uitgesproken om in totaal 5.500 woningen te realiseren in de nieuwe gemeente.

Het college van b en w, dat woensdagavond alle reacties op het coalitieakkoord verzamelde, heeft nog niet op de vragen van GroenLinks gereageerd. In een later stadium werkt het college het ‘coalitieakkoord op grote lijnen’ verder uit.

Reageren? rl.brieven@ad.nl