Grote oefening in Houten: rode baretten gedijen het beste bij een beetje actie

VideoAlles moet open. Vier deuren, de motorkap, de achterklep. Ook het handschoenenvakje. Korporaal Christiaan trekt zwarte plastic handschoentjes aan en laat zijn vingers over al die verborgen plekjes glijden waar mogelijk een partijtje drugs, drank of andere smokkelwaar verstopt zou kunnen zijn.

Volledig scherm
© Koen Laureij

Militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade oefenen deze woensdagochtend in Schalkwijk. Bij het Fort Honswijk hebben ze een mobiel checkpunt ingericht. De Lekdijk is hier met prikkeldraad afgesloten. Bestuurders van auto’s die komen aanrijden, kijken in de loop van een mitrailleur. Dat is schrikken, maar niet voor lang. Zodra het portierraampje omlaag is gedraaid, wordt netjes uitgelegd dat het hier een oefening betreft en dat je mag doorrijden als je daar niet aan mee wenst te werken.

In het onderhavige geval wordt echter na een snelle blik op het rijbewijs vastgesteld dat er mogelijk sprake is van een verdachte persoon. Dus wordt de auto apart gezet en vriendelijk doch vastberaden binnenstebuiten gekeerd. Twee militairen staan er met strakke gezichten bij te kijken, hun vuurwapens dragen ze losjes in de handen. Maar korporaal Christiaan kan niks vinden dat het daglicht niet kan velen, dus kunnen de portieren al snel weer dicht.

  1. Voltooien schoolroute in Bilthoven laat tot de herfstvakantie op zich wachten

    Voltooien schoolrou­te in Bilthoven laat tot de herfstva­kan­tie op zich wachten

    De drukke Jan Steenlaan in Bilthoven is pas na de herfstvakantie klaar. De herinrichting van de belangrijke fietsverbinding, van het Bilthovense station naar de scholen en de sportaccommodaties, zou eigenlijk aan het einde van de zomervakantie gereed zijn. Maar de aannemer heeft dat niet gehaald en wil de ‘printlaag’ van de weg nu in de herfstvakantie aanbrengen. De Jan Steenlaan wordt dan een week afgesloten voor verkeer.