De Veiligheidsregio Utrecht presenteerde eind vorig jaar het nieuw aangekochte materiaal. Veertig tankautospuiten en bosbrandweerwagens stonden opgesteld voor het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg.
Volledig scherm
De Veiligheidsregio Utrecht presenteerde eind vorig jaar het nieuw aangekochte materiaal. Veertig tankautospuiten en bosbrandweerwagens stonden opgesteld voor het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg. © Caspar Huurdeman

Grote zorgen bij brandweerlieden om reorganisatie Veiligheidsregio Utrecht

Brandweerlieden in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) maken zich grote zorgen over veranderingen binnen hun organisatie. Volgens de VRU is het doel om auto’s goed te verdelen over alle posten en is geen sprake van bezuinigingen, laat staan van ontslagen. Maar personeel vreest extra werkdruk, door minder voertuigen en minder mensen.

De brandweerlieden maken zich grote zorgen over de aanstaande wijzigingen. ,,Maar van verandering is nog geen sprake”, benadrukt woordvoerder San Peeters van de Veiligheidsregio. De organisatie kent nog grofweg honderd tankautospuiten, waarvan er een kleine twintig verdwijnen, vooral vanwege afschrijving. Deze auto’s maken geen deel meer uit van de zogenaamde operationele sterkte. De resterende auto’s worden verdeeld over de 71 brandweerposten in de provincie. 

Efficiënter

Door deze voertuigen efficiënter over de hele regio te verdelen, zijn minder mensen nodig om auto’s te bezetten. Achterliggende gedachte is dat na herverdeling de brandweerauto’s zo snel mogelijk overal in de provincie aanwezig kunnen zijn, met ook uitrukken over de grenzen van gemeentes en de veiligheidsregio heen. 

Van gedwongen ontslagen is volgens de VRU geen sprake: uitstroom gaat via natuurlijk verloop. Binnen de VRU werken bijna 200 beroepsbrandweerlieden en een slordige 1600 vrijwilligers. Uiteindelijk gaat een basiseenheid bestaan uit een standaard tankautospuit of een bosbrandvoertuig met een compacte tankautospuit. Een post met zo’n auto houdt hiervoor een standaard aantal mensen. 

Personeel meldt aan het AD Utrechts Nieuwsblad dat de personele verschuivingen onrust geven. Ook bestaat de kans dat een beperkter aantal vrijwilligers nodig is om de auto's te bemensen, wat voor een extra belasting van die medewerkers zorgt.

De VRU schaft nieuwe brandweerautos aan. De testmodelen staan in Soest
Volledig scherm
De VRU schaft nieuwe brandweerautos aan. De testmodelen staan in Soest © Mel Boas

Geïnvesteerd

Quote

De VRU heeft aflopen jaren juist extra geïnvesteerd in het brandweer­ma­te­ri­eel omwille van meer veiligheid en kwaliteit, onder meer in nieuwe tankauto­spui­ten en natuur­brand­be­strij­dings­voer­tui­gen

San Peeters

Woordvoerster Peeters benadrukt met klem dat geen sprake is van een nieuwe bezuinigingsoperatie. ,,Integendeel, de VRU heeft aflopen jaren juist extra geïnvesteerd in het brandweermaterieel omwille van meer veiligheid en kwaliteit, onder meer in nieuwe tankautospuiten en natuurbrandbestrijdingsvoertuigen. Op dit moment zijn wij aan het kijken hoe wij onze operationele brandweermiddelen nog beter over de regio kunnen verdelen. Dat doen wij om ervoor te zorgen dat we, gegeven ons budget, over de hele regio zo snel mogelijk ter plaatse kunnen komen.”

De wijzigingen worden besproken met het personeel. ,,Het gesprek over de beste verdeling voeren wij nadrukkelijk met operationeel betrokkenen, alle posten en de medezeggenschap. Er zijn nog geen besluiten genomen. Vanzelfsprekend kan geen sprake zijn van toenemende werkdruk als gevolg van een eventueel andere verdeling van middelen. Integendeel, de verdeling moet juist ondersteunend zijn. We begrijpen goed waarom het een emotioneel proces kan zijn, de uitkomsten zijn immers nog onzeker. Het is daarom belangrijk dat we het gesprek zorgvuldig met de organisatie voeren en daar ideeën ophalen.’’

De VRU wil niet vooruitlopen op mogelijke uitkomsten van de lopende overleggen.

In april dit jaar sloeg de brandweer alarm om de krappe straatjes die ze steeds vaker tegenkomt. Bekijk hieronder de video.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM
    video

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”