Volledig scherm
Hagelstenen zo groot als knikkers. © Wim van Amerongeb

Hagelstenen zo groot als pingpongballen in Wijk bij Duurstede, veel schade voor fruittelers

De schade die een zware onweersbui zaterdagavond rond zes uur in Wijk bij Duurstede en directe omgeving teisterde, is groot. Hagelstenen ter grootte van knikkers en pingpongballen verwoestten een groot deel van de appel- en perenoogst. Automobilisten schrijven op sociale media dat hun auto’s en daken van caravans schade hebben opgelopen.

De werkelijke omvang van de schade is nog niet vast te stellen, zegt fruitteler Theo Vernooij uit Cothen. ,,Het was een buitengewoon heftige bui. Ik ga zo meteen naar de boomgaarden om de appels en peren te bekijken. Je kunt de schade nog niet meteen goed zien. Later gaan de appels en peren rotten en ontstaat er kurk in de vruchten.’’

Kersentelers lijken de dans te zijn ontsprongen. De meeste kersen zitten tegenwoordig onder plastic overkappingen. De hoogstambomen die wel in de open lucht staan, zijn bijna overal al leeg geplukt.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    The Bucket List, een film van regisseur Rob Reiner, draait vandaag tussen 10.00 en 12.00 in de bibliotheek Utrecht aan het Smaragdplein 100. De film voor volwassenen gaat over een miljonair (Jack Nicholson), die een arbeider (Morgan Freeman) ontmoet op een kanker-afdeling in een ziekenhuis. Beide zijn terminaal, maar nog lang niet klaar met leven. Ze besluiten te ontsnappen en hun 'Bucket List’ te volbrengen. Op de filmochtend zijn koffie, thee en een snack aanwezig. Na afloop is er een nagesprek. Er zijn geen kosten verbonden aan de activiteit.