Handgranaat gevonden in Culemborg, Oude Vismarkt tijdje afgesloten

update & videoOp de Oude Vismarkt in Culemborg is vanmiddag voor de deur van een shishalounge een handgranaat gevonden. De straat is enkele uren afgezet.

In het centrum van Culemborg was op dat moment een kerstmarkt met kraampjes bezig. De kraampjes in de straat van de shisalounge zijn op last van de politie verlaten en ook de winkels zijn ontruimd. Personeel en winkelend publiek moesten de straat verlaten. Iets na 18.00 uur werd de straat weer vrijgegeven. 

De eigenaar van het waterpijp-café  Lounge ‘n Chill vond de handgranaat vanmiddag zelf op de vensterbank van zijn zaak. Hij zegt geen idee te hebben wie het op zijn zaak gemunt kan hebben. ,,Er lag geen visitekaartje bij.” Volgens zijn advocaat wordt de eigenaar al langer bedreigd

Sinds maart open

Of de handgranaat op scherp stond, is nog niet duidelijk. Ook weten omstanders en winkeliers niet of er eerder een incident is geweest. Lounge 'n Chill is sinds maart van dit jaar open. 

De explosieven opruimingsdienst  werd opgeroepen om het explosief te onderzoeken. Die gaf de straat zojuist weer vrij. De naastgelegen escaperoom De Binnenpoort moest drie groepen teleurstellen. De kerstmarkt ging in de andere straten gewoon verder.

Afpersen

De politie zei eerder deze maand dat ze wil dat criminelen die handgranaten neerleggen bij winkels of cafés zwaarder worden gestraft. Dit jaar zijn er in Nederland al bijna vijftig handgranaten op straat gevonden, ruim twee keer zoveel als in 2017 en 2016. Het gebeurt bijna iedere week wel een keer, meestal als dreigmiddel of om de eigenaar van een horecagelegenheid af te persen.

Nieuwegein werd dit jaar al drie keer opgeschrikt door de vondst van dergelijke explosieven. Twee keer lag er een handgranaat bij een woning aan de  Beatrixstraat en iets verderop aan de Margrietstaat werd ook een handgranaat gevonden. 

Negen maanden cel

De politie stelt dat deze praktijk levensgevaarlijk is voor voorbijgangers en omwonenden. Op het bezit van explosieven staat een gevangenisstraf van 9 maanden.

Volgens de politie baart de verdubbeling van het aantal incidenten zorgen. Vorig jaar rukte de Explosieven Opruimingsdienst.

De handgranaten zijn ook nog eens goedkoop en makkelijk te krijgen op de zwarte markt, stelt de politie. Voor een paar tientjes zijn de explosieven, meestal van Joegoslavische of Russische makelij, te koop.

Volledig scherm
De straat is afgesloten, de kerstkraampjes zijn verlaten. © AD