Volledig scherm
Je mag komende zomer gewoon je hangmat ophangen in Utrecht © Marnix Schmidt

Hangmat ophangen deze zomer? Je hoeft geen toestemming te vragen aan de gemeente

Utrechters die komende zomer hun hangmat in een plantsoen of park willen ophangen, kunnen dat doen zonder toestemming vooraf van de gemeente. Nagenoeg de gehele gemeenteraad dwong wethouder Kees Diepeveen vanavond zijn ‘hangmatbeleid’ aan te passen.

De GroenLinks-wethouder maakte eerder deze week bekend dat voor het ophangen van een hangmat of loopkoord tussen twee gemeentelijke bomen vooraf per e-mail toestemming moet worden gevraagd.  Zodoende wil de gemeente de gebruikte bomen in de gaten houden. Nadat partijen eerder al hun verbazing hierover hadden uitgesproken, dienden ze vanavond een motie in om een einde te maken aan de ‘hangmatbureaucratie’.

Volledig scherm
Wethouder Kees Diepeveen © Angeliek de Jonge

De wethouder probeerde nog iets van zijn voorstel te redden. Volgens hem kunnen Utrechters volstaan met een melding als ze een hangmat willen ophangen. ,,Liggend in je hangmat kun je een selfie naar je vrienden sturen en een mailtje naar de gemeente.’’ 

De gemeenteraad wilde niets van de tussenvorm weten die Diepeveen voorstelde. ,,U wrijft in een vlek’’, merkte VVD-raadslid Gertjan te Hoonte op. De boodschap van de raad was duidelijk. Alleen Partij voor de Dieren bleef achter de strenge voorwaarden staan.

Voor het ophangen van hangmatten en loopkoorden blijven wel algemene regels gelden.  Bomen die worden gebruikt moeten bijvoorbeeld een grove bast hebben en een stamomtrek van tenminste 95 centimeter. Onder de ophangbanden moet altijd extra bescherming voor de bomen worden gebruikt.