Hema Vianen weken dicht na instorten van plafond: ‘Blij dat niemand gewond is geraakt’

VideoDe Hema in Vianen is de komende weken dicht. Omdat een deel van het plafond instortte, kan de winkel voorlopig niet open. Bedrijfsleider Corné Vermaas spreekt van geluk dat niemand is gewond geraakt.

Het plafond kwam gisterochtend bij de Hema-vestiging naar beneden. Komende week wordt een bouwkundig onderzoek gedaan na de oorzaak van het euvel. ,,Wij hebben zeer vermoedelijk weken nodig om de winkel weer op te bouwen”, laat Vermaas weten.

Hij is ontzettend opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen. ,,We hebben écht een engeltje gehad! We hebben ondertussen klanten gesproken en die hebben tijdens het instorten van het plafond zich op de vloer laten vallen en door de stellingen is de plafond gelukkig opgevangen.”

Op het moment dat het plafond naar beneden zakte, was een aantal medewerkers in de winkel. Zij en de klanten konden op tijd wegkomen.  Vermaas: ,,Het plafond is van 2007. Er is nog nooit eerder iets mee gebeurd.”

Lees verder onder de foto.

In de winkel is de schade groot.
Volledig scherm
In de winkel is de schade groot. © Astrid Pel

Zwaar belast

Officier van dienst bij de brandweer Ruud Matton denkt zelfs dat het wel een week kan duren gezien het grote oppervlak dat nu naar beneden hangt, ongeveer boven de kassa. Matton: ,,Het vermoeden bestaat dat het plafond te zwaar belast was. Maar er zijn verschillende vermoedens waarom het plafond naar beneden kwam. Dat onderzoek loopt.”

Het plafond is naar beneden gezakt
Volledig scherm
Het plafond is naar beneden gezakt © Raymond de Jong

Matton legt uit dat als er 1 schroefje loslaat, dit een domino-effect kan hebben waardoor het hele plafond los kan komen. ,,Iedereen is met de schrik vrij gekomen. Dat is het belangrijkste.” De gasleiding was ook lek, zegt de brandweerman. Dat komt omdat er leidingen vlak onder dat plafond liepen. Stedin heeft vastgesteld dat er geen gas vrijkomt nu, maar de leidingen moeten waarschijnlijk wel vervangen worden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.