Eloise Meinders(12) en Lara Kabbani(8).
Volledig scherm
Eloise Meinders(12) en Lara Kabbani(8). © Angeliek de Jonge

Herfstvakantie: geen pretpark of zwembad, maar lekker knutselen!

Het is weer genieten geblazen buiten. De wolken trekken weg en de zon schijnt op de roodgekleurde bladeren aan de bomen. Heerlijk herfstvakantieweer. Tijd dus om te knutselen!

In de Botanische Tuinen bijvoorbeeld, waar een herfstknutselmiddag wordt gehouden. Tafels met kinderen die met lijmpistolen eikeltjes op boomschors plakken (‘dat zijn piraten op een bootje’), of stekeltjes in kastanjes prikken (‘een stekelvarken’). De herfst leent zich uitstekend voor de gemoedelijke taferelen in de Botanische Tuinen.

,,We organiseren hier regelmatig dit soort middagen”, zegt Ruth de Visser, medewerker educatie in de Botanische Tuinen. ,Voornamelijk omdat we kinderen ontzettend graag de tuin in willen laten komen. Ze laten ervaren hoe het is om buiten te zijn en ze laten zien hoe mooi de verandering van de natuur is. In het voorjaar doen we dat door kinderen naar beestjes te laten speuren en in het najaar door met herfstmaterialen aan de slag te gaan.”

Sommige bezoekertjes komen vaker naar de Botanische Tuinen. De 6-jarige Danouck bijvoorbeeld, die druk bezig is met het sorteren van haar net gevonden herfstschatten. Haar moeder houdt altijd de agenda met uitjes in de gaten. Danouck: ,,Ja, mama en ik zijn hier al veel vaker geweest. Vorig jaar heb ik ook meegedaan met herfstknutselen, dat was toen ook heel leuk, dus zijn we er vandaag weer. En binnenkort ga ik waarschijnlijk meedoen met vogelhapjes maken.”

Quote

Vorig jaar heb ik ook meegedaan met herfstknut­se­len, dat was toen ook heel leuk

Danouck

Heerlijk rustig en educatief, zo’n uitje in de Tuinen. Maar willen kinderen niet liever naar een pretpark of naar het zwembad? ,,Nee hoor”, reageert de 5-jarige Ella opgetogen, terwijl ze met een kastanjeomhulsel, die ze gebruikt als stempel, in de verf duwt. ,,Ik ben in deze herfstvakantie al eens naar het zwembad geweest, maar ik vind dit leuker! Hier kan je tenminste wat maken.” Bij de vraag of het zelfs leuker is dan een pretpark, slaat de twijfel toch een beetje toe ,,Hhm, dat wordt lastig. Ik vind het allebei leuk.”

Ella en haar zusje mochten mee met een vriendinnetje en haar moeder. Die vertelt: ,,Ik vind het een prachtige omgeving hier en bovendien kan ik zelf niet zo goed knutselen. Dus dan is het leuk dat ze hier alle begeleiding en materialen hebben. Ik wilde eerst met de meiden naar een voorstelling gaan, maar toen zag ik dit in de krant staan. Blij dat ik hiervoor heb gekozen, want het valt in goede aarde. Ze zijn heerlijk zoet bezig.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.