Stadsarcheoloog Herre Wynia in de kelder van het voormalig woonhuis van kunstschilder Abraham Bloemaert op de prachtige veertiende eeuwse mozaïekvloer.
Volledig scherm
PREMIUM
Stadsarcheoloog Herre Wynia in de kelder van het voormalig woonhuis van kunstschilder Abraham Bloemaert op de prachtige veertiende eeuwse mozaïekvloer. © Angeliek de Jonge

Herre (53) spit als archeoloog in Utrechtse grond: dit zijn de spectaculairste dingen die hij vond

Als Utrechts archeoloog voelt hij zich een detective, zeg maar een soort Indiana Jones, die puzzelstukjes onder de grond hoopt te vinden. Scherven aardewerk, botresten, zaadjes en stuifmeelkorreltjes. Bouwstenen die een ingewikkelde puzzel helpen te leggen. „Elke schep zit vol spanning.”

 1. Bittere kou en ziekte joeg 81 Britse soldaten bij Vianen de dood in. Keren lichamen uit horrorgraf ooit terug naar huis?
  PREMIUM

  Bittere kou en ziekte joeg 81 Britse soldaten bij Vianen de dood in. Keren lichamen uit horrorgraf ooit terug naar huis?

  Het mysterieuze massagraf in Vianen geeft steeds meer van zijn geheimen prijs. Deze week werd duidelijk dat de 81 skeletten die hier zijn opgegraven vrijwel zeker toebehoorden aan Britse soldaten. Bij de ruïnes van kasteel Batestein stierven zij een roemloze dood in een vergeten oorlog. Twee eeuwen later is de vraag: wie waren zij? En kunnen zij worden herbegraven in Engeland? 
 1. Openluchtmuseum kijkt met nieuw tramstel uit naar heropening
  Play

  Openlucht­mu­se­um kijkt met nieuw tramstel uit naar heropening

 2. Prins Charles: 'Mijn lieve papa was een heel bijzonder mens'
  Play

  Prins Charles: 'Mijn lieve papa was een heel bijzonder mens'