Volledig scherm
PREMIUM
Elène Geertsema in het ruim van de Vita Nova, een bijzondere B&B in Amersfoort. © Foto Ruud Voest

Het AD komt logeren: het stadse leven gedoofd aan boord van de Vita Nova

Normaal gesproken beoordeelt onze Marco Bosmans restaurants voor De Gouden Pollepel. Maar deze zomer neemt hij zijn toilettasje mee naar B&B’s in de regio voor Het AD Komt Logeren, deze week bij: Vita Nova in Amersfoort.

Volledig scherm
Vita Nova, met trossen gebonden en het anker gehesen aan de kade van de Eemhaven © Culiarta Communications

Ze gooiden letterlijk het roer om, Elène en Bernhard Geertsema. Geen chateau in Frankrijk of ruïne in Toscane, maar een motorvrachtschip in Amersfoort als B&B. Voordat wij aan boord stappen, is er een waarschuwing: houd rekening met scheepscomfort.

De Vita Nova - een spits uit 1940 - behoort tot het varend erfgoed en dat kunnen we letterlijk nemen, want ze ligt met trossen gebonden en het anker gehesen aan de kade van de Eemhaven. Alsof we een nachtje gaan varen. De jonge gastvrouw, letselschadejurist tot voor kort, stelt ons lachend gerust: we gaan nergens heen. 

Varen deden de Geertsema’s vorig jaar voor het laatst. Voor onderhoud heen en terug naar Zaandam. Het bleek een onvergetelijk retourtje, vooral toen het enorme schip, onder toeziend oog en luid applaus van de omwonenden, hier haar kadeplekje weer moest vinden.

Het inchecken is zo gepiept, maar het welkom vraagt enige tijd. Want natuurlijk willen we weten over de historie (gevaren tot 2010), de grootte (39 meter lang) en over de verbouwing (door de vorige B&B-eigenaar). 

  1. Wijkse winkels tonen verhalen over Titus, Zwarte Robert en andere historische Dorestad-bewoners

    Wijkse winkels tonen verhalen over Titus, Zwarte Robert en andere histori­sche Dorestad-bewoners

    Wel eens gehoord van Zwarte Robbert? Of van Katla uit Birka? Het zijn de namen van mensen die belangrijk zijn geweest in de historie van Wijk bij Duurstede en haar roemruchte voorganger Dorestad. In de binnenstad van Wijk is een route gemaakt langs vijf van deze historische karakters, wiens verhalen te vinden zijn in winkels en een café. Het is een compacte route over de Markt en door de Maleborduurstraat en de Peperstraat.