Het is 23 graden en dus staat er een rij bij... de oliebollenkraam in Utrecht Overvecht

De zomer is weer even terug in  Utrecht en dus staat er een rij bij... de oliebollenkraam in Overvecht. Klanten hebben de hele zomer uitgekeken naar afgelopen donderdag, de dag dat Jopie Witstijn de luiken van zijn gebakkraam weer opende.

Een enkele voorbijganger roept ‘dat het nu nog te vroeg is’, maar talloze andere bezoekers van winkelcentrum Overvecht kunnen geen weerstand bieden aan de zoete geur uit de gebakkraam op de hoek bij de Hoogvliet. Bij temperaturen van zo'n 23 graden denken de meesten misschien eerder aan een ijssalon, maar in Overvecht staan ze nu al in de rij voor een verse oliebol. Sinds afgelopen donderdag staan Jopie Witstijn en zijn vrouw weer op hun vaste plekje.

De klanten zijn dolblij. ,,Ik kon bijna niet wachten totdat de oliebollenkraam er weer stond,” zegt Tonnie de Lang. ,,Ik ben donderdag meteen langsgeweest. En nu sta ik er weer. Ze zijn gewoon hartstikke lekker.”

Ook Astrid Harms en haar zoon Mees staan in de startblokken. ,,Je kan mij er dag en nacht voor wakker maken,” zegt Astrid. ,,Al is het 30 graden, oliebollen zijn áltijd lekker.” Maar verlangt ze nu juist niet meer dan een ijsje? ,,Het één sluit het nader niet uit,” zegt ze lachend.

Weer of geen weer

Oliebollenbakker Jopie Witstijn blijft zelf nuchter onder de belangstelling. ,,Ik sta hier al 44 jaar en het is eigenlijk altijd druk in september. Weer of geen weer. Tot aan oktober is het een dagproduct. De mensen happen 'm zo weg. Daarna Is het traditie en halen ze  de bollen vaker in grotere hoeveelheden.”

Maar als het buiten écht bloedheet wordt, merkt Witstijn dat natuurlijk ook wel. ,,Dan is de ijsboer aan de beurt. Maar toch wordt een oliebol evengoed gegeten in de warmte. En de mensen zijn natuurlijk ook een stuk vrolijker.”

Wat is het geheim van zijn populariteit? ,,Ja, dat is natuurlijk geheim,” lacht Witstijn. ,,Maar we doen niets speciaals. We zorgen dat we een prima kwaliteit rozijnen en krenten hebben en we kijken goed naar het meel en de olie. En daarmee gaan we aan de slag.”

De oliebollenkraam in Overvecht doet goede zaken ook als is het buiten 25 graden is.
Volledig scherm
De oliebollenkraam in Overvecht doet goede zaken ook als is het buiten 25 graden is. © Boas Photo