Volledig scherm
Brugklassers van het Koningin Wilhelmina College nemen een duik in het frisse water van De Waterlinie. © William Hoogteyling

Het is erop of eronder voor nagelnieuw zwembad De Waterlinie in Culemborg

Zou het werkelijk gebeuren: een gloednieuw zwembad, dat na drie jaar alweer op slot gaat? Zwemmers die hun heil vele kilometers verderop moeten zoeken en een gemeente die bijna 5 miljoen moet ophoesten om de bank tevreden te stellen?

Daarover beslist de Culemborgse gemeenteraad vandaag. Op tafel ligt het voorstel van burgemeester en wethouders om nog éénmaal de portemonnee te trekken en 2 ton op tafel te leggen. Daarmee zou de sluiting in de komende twaalf maanden netjes geregeld kunnen worden.

Openhouden van het zwembad zou de gemeente ruim 2 ton per jaar kosten, waarmee de bezuiniging die ze met de bouw van dit nieuwe zwembad hoopte te behalen, goeddeels verdampt. Ondertussen ligt er een alternatief plan van de Stichting Zwembad Culemborg. Voorzitter Hannie Treffers heeft er wel vertrouwen in dat de raad het bad openhoudt. ,,Gelet op de geluiden die ik hoor en de publieke opinie in Culemborg, ga ik daar wel van uit. De vraag is wel wie het mag doen. Wij hebben een plan, of eigenlijk een voorstel hoe je dat zou kunnen doen.”

Openhouden kost extra geld

Eerder kwam onderzoekbureau Praesentis tot de sombere conclusie dat openhouden van het bad onder de huidige voorwaarden niet kan zonder extra geld van de gemeente. Voor exploitatie door een gespecialiseerd bedrijf zou ook weinig interesse zijn. Volgens Treffers is met het loslaten van de randvoorwaarden wel degelijk exploitatie mogelijk. ,,Je kunt aan diverse knoppen draaien: een beetje aan de openingstijden en een beetje aan de tarieven, maar  vooral ook aan het onderhoud. Je kunt het plan beperken tot 25 jaar en de dingen die daarna moeten nu even buiten beschouwing laten.”

Tijdens een speciale commissievergadering van de gemeenteraad twee weken geleden deden inwoners  en vertegenwoordigers van diverse  gebruikersgroepen van het zwembad een klemmend beroep op de raad het bad open te houden en aan de onzekerheid een eind te maken. Personeel oriënteert zich inmiddels elders en ouders zoeken voor zwemlessen hun heil in omliggende gemeenten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbeleg
    PREMIUM

    De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbe­leg

    De Bilt kijkt tevreden terug op het verloop van de grootste boereninvasie ooit. Zevenduizend boeren kwamen er, terwijl op hooguit 1500 werd gerekend. De schade aan de Biltse Rading en het honkbalveld, waar de actievoerders zich verzamelden, valt reuze mee. Burgemeester Sjoerd Potters dankt inwoners en hulpdiensten voor hun begrip en inspanningen. Het RIVM is blij dat directeur Hans Brug de boodschap nog een keer heeft kunnen uitdragen.