Een ja/ja-sticker
Volledig scherm
Een ja/ja-sticker © AD

Heuvelrug akkoord met ja ja-sticker: voortaan zelf kiezen als je alle reclame op de mat wil hebben

De raad van de Utrechtse Heuvelrug is donderdagavond akkoord gegaan met de invoering van de ja ja-sticker. Het duurt nog wel voordat de folders niet meer automatisch op de deurmat zullen vallen. Wethouder Hans Waaldijk krijgt  de tijd voor een invoering van de sticker.

Met de ja ja-sticker kunnen bewoners van de Utrechtse Heuvelrug aangeven of ze folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Tot nu toe krijgen inwoners die geen sticker op de hun bus plakken alle reclamemateriaal. Nu wordt dat principe omgedraaid.

Waaldijk adviseerde de raad overigens niet in te stemmen met de motie van VVD, D66, Open en ChristenUnie. Hij vond het voornamelijk duur en ook de capaciteit van het ambtenarenkorps beperkt. ,,We zitten volop in een proces van een nieuw afvalsysteem. Naast de tijd kost het ons ook geld.”

De raad veegde het advies van de wethouder van tafel. De motie werd voor de vergadering overigens wel iets aangepast. Vooral om tegemoet te komen aan de bezwaren van ondernemers, die door de nieuwe sticker omzetverlies vreesden. Ook verengingen als de harmonie, voetbalclubs en oranje verenigingen zien inkomsten wegvallen.

Kopje water naar het IJsselmeer brengen

Dus zei D66-fractievoorzitter Karin Oyevaar: ,,Het college moet binnen redelijke termijn na overleg met de verschillende ondernemersverenigingen, met een voorstel naar de raad te komen om de ja ja-sticker voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug in te voeren. En in dit voorstel een uitzondering te maken voor lokale non-profit organisaties.”

Met name het CDA en BVHLokaal gaven tegengas. Sybe Streekstra (BVHLokaal) was een fel tegenstander. ,,We hebben net een flink bezuinigingsoperatie achter de rug en gaan nu extra geld uitgeven. Dat kan niet, dat kunnen we niet aan onze inwoners verkopen. Dit is een kopje water naar het IJsselmeer brengen. Niet doen dus.”

Burgemeester Frits Naafs kwam ook nog even terug op de het voorstel om militairen in te zetten om te helpen bij politietaken. Dat wordt morgen besproken bij het  congres van de gemeenten. Werner van Katwijk van het CDA kwam met een opmerkelijk idee. ,,Kunnen we de mariniers niet laten omscholen tot politieagenten.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
 1. Demonstreren tegen racisme? ‘Blijf thuis als je niet uit Utrecht komt’
  PREMIUM

  Demonstre­ren tegen racisme? ‘Blijf thuis als je niet uit Utrecht komt’

  Om te zorgen dat de honderden demonstranten die morgenavond tijdens het anti-racisme protest op het Jaarbeursplein in Utrecht zich aan de 1,5 meter afstand houden, worden er kruisjes op de grond gezet. De organisatie wil voorkomen dat de demonstratie vanwege de drukte vroegtijdig moet worden afgeblazen en roept op ‘om niet te komen als je niet in Utrecht woont'. ,,Onze boodschap mag niet vanwege de drukte verloren gaan.”
 1. De zieke Youness (33) krijgt een nieuwe nier. Van een FC Utrecht-fan die hem niet eens kende, maar nu waarschijnlijk zijn leven redt
  PREMIUM

  De zieke Youness (33) krijgt een nieuwe nier. Van een FC Utrecht-fan die hem niet eens kende, maar nu waarschijn­lijk zijn leven redt

  Door de coronacrisis heeft hij er even op moeten wachten, maar komende maandag krijgt Youness van Bruggen (33) een donornier. De Utrechter is, een paar dagen voor de levensreddende operatie, ontspannen. De 24 uur ná de operatie zijn spannender, want dan moet blijken of de nier zijn werk gaat doen in het lichaam van Van Bruggen. Als het orgaan niet wordt afgestoten, kan hij beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven.
 2. Waarom deze Utrechters morgen hun stem laten horen: ‘Vaak vergeet ik dat er racisme is, maar dan komt er weer een opmerking’
  PREMIUM

  Waarom deze Utrechters morgen hun stem laten horen: ‘Vaak vergeet ik dat er racisme is, maar dan komt er weer een opmerking’

  Zwarte vierkantjes op social media, de kranten vol foto’s met antiracismedemonstraties. Vrijdag staat het Jaarbeursplein in het teken van een protest tegen racisme. Een protest dat nodig is, volgens Linda Nooitmeer (46), Shanity Alvares (30) en Carlo Rijkaard (62). Ras-Utrechters die zich altijd bewust zijn van hun huidskleur. „Racisme in Nederland is anders dan in Amerika. Soms ben ik vergeten dat het er is en dan komt er weer een opmerking. O ja, denk ik dan. Het is er nog.”