Volledig scherm
Het Holocaust-monument in Culemborg © William Hoogteyling

Holocaust-monument komt naar Utrecht, Nieuwegein, Houten, Culemborg, Soest, Zeist en Heuvelrug

Om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, is de komende weken in verschillende Utrechtse gemeenten het monument ‘Levenslicht’ te zien. Dat is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde.

Het kunstwerk bestaat uit 104.000 lichtgevende steentjes, evenveel als het aantal Joden, Roma en Sinti uit Nederland dat in de oorlogsjaren is weggevoerd en vermoord in de nazi-vernietigingskampen. Komende maandag is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Dat moment wordt aangegrepen voor de nationale herdenking van de Holocaust.

Alle 104.000 steentjes bij elkaar zijn op 16 januari in Rotterdam te zien geweest. Deze week worden ze verdeeld over 170 gemeenten waar slachtoffers van de nazi-concentratiekampen worden herdacht. In de Utrechtse regio gaat het behalve om de stad Utrecht, waar ‘Levenslicht’ morgen wordt onthuld in het Stadskantoor, ook om de gemeenten Nieuwegein, Houten, Culemborg, Soest, Zeist en Utrechtse Heuvelrug.

Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft zich laten inspireren door de Joodse traditie geen bloemen te leggen bij een graf, maar steentjes. De 104.000 steentjes die hij heeft gebruikt voor zijn monument lichten regelmatig op in het duister, waardoor het lijkt alsof zij ‘ademen’ in het donker. Zij staan daarmee symbool voor de wens elk individueel slachtofferverhaal levend te houden.

Verschrikkingen

Volledig scherm
Het kunstwerk Levenslicht van Daan Roosegaarde, zoals het op 16 januari in Rotterdam werd gepresenteerd. Daar had het een diameter van 20 meter. © ANP

In Zeist, bijvoorbeeld, worden honderd slachtoffers van de naziterreur herdacht. In een gemeentelijke verklaring zegt burgemeester Koos Janssen: ,,De waanzin en de massaliteit van die gebeurtenissen zijn maar moeilijk te bevatten. We mogen ze nooit vergeten. ‘Levenslicht’ helpt ons om respectvol terug te denken aan alle slachtoffers van dat bewind vol verschrikkingen. En om elke dag te werken aan onze vrijheid. Daarom kunnen we ‘Levenslicht’ ook zien als een waarschuwingslicht.’’

Komende vrijdagavond om 19.00 uur wordt ‘Levenslicht’ ontstoken in de publiekshal van het gemeentehuis van Zeist. Een dag eerder, donderdag, gebeurt datzelfde ook in het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen: ,,Ook vanuit Utrecht zijn Joden, Sinti en Roma gedeporteerd naar Auschwitz. Met dit monument maken we hun gemis zichtbaar. De stenen zijn een eeuwige herinnering en het blauwe licht een bijzondere symbolische weergave van de levens van alle mensen die er omkwamen. Na 2 februari zoeken we binnen onze gemeente een passende bestemming voor de ongeveer 600 stenen van dit monument, zodat we onze weg gevoerde stadsgenoten in Utrecht niet vergeten.”

In De Bilt is het tijdelijke monument zondag 26 januari voor het eerst te zien op het gazon bij Jagtlust aan de Soestdijkseweg in Bilthoven.  In Houten is er zondagmiddag aanstaande een herdenkingsdienst in de Michaëlkerk in Schalkwijk, waarna de gedenksteentjes de weken daarna op verschillende plaatsen in de gemeente worden tentoongesteld. In Nieuwegein worden de stenen neergelegd in het Atrium van het Stadshuis. Op woensdag 29 januari wordt hier om 17.30 uur een speciale bijeenkomst gehouden. Er worden onder meer gedichten voorgelezen.

Stenen

In Culemborg worden de stenen vandaag al gelegd. Dat gebeurt op het voorplein van het Elisabeth Weeshuis. Hier is het monument van dinsdag tot en met zondag van 17.00 - 20.00 uur te bezoeken. Burgemeester Van Grootheest staat er maandag om 19.15 uur stil bij de wereldwijde Holocaustherdenking.

In Soest is ‘Levenslicht’ van donderdag 23 januari tot en met 2 februari te zien bij de Kunststichting Hazart aan de Pimpelmees 1.  De gemeente Utrechtse Heuvelrug legt de gedenkstenen in het park De Wildbaan in Driebergen, waar maandag om 17.00 uur een officiële bijeenkomst wordt gehouden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.