Het hoornwerk bij de Grebbedijk in Rhenen.
Volledig scherm
Het hoornwerk bij de Grebbedijk in Rhenen. © Provincie Utrecht

Hoornwerk is naast Grebbedijk nieuwe troef tegen wassende water van de Rijn in Rhenen

Het historische hoornwerk aan de Grebbedijk in Rhenen krijgt een flinke opknapbeurt. Voor ongeveer 900.000 euro wordt het oude militaire verdedigingswerk hersteld. Het hoornwerk krijgt wel een andere functie, als verdedigingswerk tegen het wassende water.

Het achttiende-eeuwse hoornwerk wordt versterkt en opgehoogd als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Grebbedijk. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat dit cultuurhistorische erfgoed wordt hersteld en betaalt mee aan het project. Daarnaast komt geld van het Rijk vrij vanuit de Erfgoed Deal.

De Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen voldoet nu niet aan de geldende veiligheidsnormen. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot is enthousiast over het project. ,,Het is een echte win-winsituatie. De Grebbedijk krijgt de benodigde versterking en het hoornwerk wordt in oude luister hersteld. Zo houden we de historie levend en tastbaar.”

Schakel

De Grebbedijk is oorspronkelijk onderdeel van de Grebbelinie. Het hoornwerk vormt daarin een belangrijke verdedigende schakel. In het plan voor de gebiedsontwikkeling Grebbedijk wordt het buitenste deel van dit oude verdedigingswerk 2 meter opgehoogd, zodat het bestand is tegen hoogwater in de Nederrijn. Daarmee bereikt het hoornwerk de hoogte die het had in 1785. In plaats van militaire veiligheid dient het straks voor waterveiligheid.

De Grebbedijk beschermt 250.000 bewoners van de Gelderse Vallei tegen het water van de Nederrijn. De dijk beschermt een groot gebied met onder meer steden als Veenendaal en Amersfoort tegen een overstroming. De dijk wordt over 5,5 kilometer versterkt. Eind 2024 moet dit klaar zijn.