Wethouder Jan Overweg gaat vanaf nu over de sociale koers.
Volledig scherm
Wethouder Jan Overweg gaat vanaf nu over de sociale koers. © Foto ChristenUnie

Houten in spagaat: ‘Passende zorg voor iedereen, maar hoe blijven we dat betalen?’

De meest kwetsbare groepen in Houten moeten er zeker van kunnen zijn dat er voor hen te allen tijde passende zorg beschikbaar is. Om die stelregel draait alles in de Sociale Koers, die de gemeenteraad van Houten dinsdagavond vaststelde.

Het was de tweede, aangescherpte versie van deze beleidsnota waarover twee maanden geleden wethouder Jana Smith struikelde. Alle politieke partijen, ook haar eigen ChristenUnie, vonden toen haar beleidsvoornemens te vaag en onder de maat.

De Sociale Koers strekt zich uit over gezondheidszorg, onderwijs, jeugdzorg, welzijn en ook werk en inkomen. ,,Een verduveld ingewikkeld beleidsterrein’’, verzuchtte CDA-wethouder Kees van Dalen. Hij nam de portefeuille waar sinds het vertrek van Smith en heeft aan den lijve mogen ondervinden in welke spagaat zij heeft gezeten: ,,We vinden allemaal dat iemand die zorg nodig heeft, ook zorg moet kunnen krijgen. Maar tegelijk moeten we de kosten enorm in de gaten houden. Maar hoe stuur je dan tussen deze twee uitersten?’’

Halffabricaat

Ook de aangescherpte versie van het beleidsplan, met daarin nu bijvoorbeeld wél aandacht voor de lhbti-gemeenschap, is nog steeds niet de duidelijke koers waarop de gemeenteraad had gerekend. ,,Het blijft toch een halffabricaat’’, aldus Marjan Boonzaaijer (D66).

Maar met de pijnlijke gevolgen van de coronacrisis in het vizier, overheerste de gedachte dat Houten bij de sociale koers maar moet roeien met de riemen die het heeft. En dat er latere, meer concrete uitwerkingsplannen komen waarmee de zorg voor de zwaksten kan worden gewaarborgd. Als gevolg van de coronacrisis zullen veel meer Houtenaren voor hulp aankloppen bij de gemeente en de diverse zorginstellingen. Boonzaaijer: ,,We kunnen de nieuwe realiteit die zich aandient maar het beste zien als een nieuwe kans voor onze Sociale Koers.’’

Dinsdagavond werd Jan Overweg geïnstalleerd als nieuwe CU-wethouder. Hij gaat vanaf nu over de Sociale Koers. 

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.