Brandweerlieden in actie tijdens de stromende regen op de Tuurdijk in 't Goy, waar een tak de weg versperde.
Volledig scherm
Brandweerlieden in actie tijdens de stromende regen op de Tuurdijk in 't Goy, waar een tak de weg versperde. © Koen Laureij

Hulpdiensten hebben in Utrecht handen vol aan winterstorm Ciara

Hulpdiensten hebben in de provincie Utrecht hun handen vol gehad aan winterstorm Ciara. Bij de Veiligheidsregio Utrecht kwamen honderden meldingen binnen, vooral over omgewaaide bomen en los gewaaide delen van woningen en bedrijven.

In vrijwel iedere gemeente in de provincie is de brandweer zondag in actie gekomen, als gevolg van de wind met snelheden tot 130 kilometer per uur. Tussen 11.00 en 20.00 uur was de storm goed voor 350 meldingen, gevolgd door forse regenval in combinatie met rukwinden tussen 20.00 en 22.00 uur.

Uitrukken

De storm leverde aan de westkant van de provincie meer uitrukken op dan aan oostkant, waarbij de brandweer naar eigen zeggen vooral in en rond Utrecht stad opvallend vaak in actie moest komen. Dakdelen van woningen lieten los en ook begaven gevelplaten van bedrijven het, zoals bij City Skydive Utrecht.

Ook op andere plekken begaven delen van daken het, waarbij niet alleen dakpannen naar beneden kwamen maar ook delen van dakkapellen het moesten ontgelden. In Vianen moest een zonnescherm van een bedrijf eraan geloven en in Houten vlogen materialen vanaf een bouwplaats over de weg. In Utrechtse Heuvelrug, Nieuwegein en Maarssen moest de de brandweer meermaals uitrukken tijdens het hoogtepunt van de storm, grofweg tussen 19.00 en 21.30 uur.

Opvallend

Opvallend incident noemt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht een ongeval op de A2, dat rond 19.30 uur plaatsvond. Hierbij schoot een vrachtwagen dwars door de vangrail, nadat de bestuurder zijn combinatie vermoedelijk zag scharen vanwege een uitwijkmanoeuvre na een omgevallen boom. De man raakte niet gewond.

Op de A2 werd een vrachtwagencombinatie slachtoffer van de wind.
Volledig scherm
Op de A2 werd een vrachtwagencombinatie slachtoffer van de wind. © Michiel van Beers

Even verderop vielen meer takken op de A12 en bij Harmelen kwamen afgewaaide dakplaten van een tankstation op de snelweg terecht. Maar ook hierbij vielen geen gewonden. Ondanks dat bomen en takken op auto’s, wegen, fietspaden en huizen terechtkwamen, raakte voor zover bekend in de provincie niemand gewond als gevolg van de langsrazende storm. 

Standaard

De Veiligheidsregio spreekt van vooral ‘standaard stormmeldingen’, die passen bij een dergelijk harde wind. Opvallend noemt een woordvoerster het aantal door de wind gesneuvelde bomen. Ze spreekt van meldingen ‘die je bij storm altijd wel hebt’.  ,,Wel verwachten we morgen nog extra meldingen, als mensen bij daglicht de schade opnemen.”