Volledig scherm
Op een foto die een buurtbewoner op sociale media plaatste, is te zien hoe een ambulance en twee politieauto’s noodgedwongen halt houden tegen een wegafzetting. © eigen foto

Hulpdiensten rijden zich klem in Culemborgse nieuwbouwwijk

Bij een reanimatie telt elke seconde, maar in Culemborg zat dat donderdagmiddag flink tegen. De hulpdiensten reden zich in de wijk Parijsch klem op een afgesloten weg. Foutje in de communicatie, blijkt nu.

Op een foto die een buurtbewoner op sociale media plaatste, is te zien hoe een ambulance en twee politieauto’s noodgedwongen halt houden tegen een wegafzetting. Ze waren rond half twee opgeroepen om aan de Bergeend een reanimatie uit te voeren. Een getuige beschrijft hoe ambulancebroeders en agenten hollend het laatste stuk moesten afleggen.

Dat de hulpdiensten niet de juiste route namen, komt omdat ze niet op de hoogte waren van de jongste omleidingen. In de wijk, het grote uitbreidingsproject in Culemborg-West, wordt al enkele maanden gefaseerd gewerkt aan de Laan van Parijsch. Dat is een cruciale toegangsweg weg die de Prijsseweg en de Wethouder Schoutenweg verbindt. Eerder al konden hulpverleners een adres in de wijk niet direct bereiken omdat ze een verkeerde aanrijroute namen. CV Parijsch, het samenwerkingsverband tussen gemeente en projectontwikkelaar Mourik Groot-Ammers BV, heeft toen in een brief aan de bewoners beloofd de hulpdiensten tijdig te informeren over omleidingsroutes. 

Routine

Die routine zit er overduidelijk nog niet in, blijkt uit een reactie van de gemeente Culemborg. ,,Er is een procedure voor dit soort omleidingen,’’ meldt een woordvoerster. ,,Daarin is spijtig genoeg deze keer iets niet goed gegaan. Dit heeft te maken met de nieuwe fase die het project afgelopen maandag is ingegaan. De aannemer heeft vanmiddag direct de informatie richting hulpdiensten gecommuniceerd. We zullen dit met de hulpdiensten en de aannemer evalueren om dit in de toekomst te voorkomen.’’ Het is niet bekend hoe de reanimatie afliep. Wel staat vast dat de bewoners van Parijsch nog niet af zijn van de verkeersoverlast. Binnenkort gaat de Prijsseweg richting Everdingen voor zes weken op slot wegens werkzaamheden. Alle verkeer richting A2 is dan aangewezen op de Wethouder Schoutenweg.

In heel wat reacties in een lokale Facebookgroep wordt meermaals het roadblock in de Prijsseweg weer eens als schuldige aangewezen. Dit verzinkbare obstakel moet deze smalle weg met veel fietsverkeer vrijwaren van racende automobilisten. Dat is al twee decennia zo, maar dit roadblock blijft voor veel inwoners een bron van ergernis. Ze moeten met de auto een stukje omrijden. Hulpdiensten en andere belanghebbenden hebben echter apparatuur waarmee ze het obstakel kunnen laten zakken.