Zowel hulpverleners als patiënten krijgen een polsbandje aangeboden
Volledig scherm
Zowel hulpverleners als patiënten krijgen een polsbandje aangeboden © Hart4All

Iemand gereanimeerd? En benieuwd hoe het met de patiënt is? Polsbandje zorgt voor contact

De Utrechtse ambulancebroeders van de Ravu gaan burgerhulpverleners in contact brengen met gereanimeerde patiënten. Via polsbandjes met een speciale code kunnen zij elkaar achteraf terugvinden. 

Na een reanimatie krijgen zowel de patiënt als de personen die reanimeerden een polsbandje met een unieke code. Met die code kunnen zij inloggen op een website waar ze kunnen aangeven of ze contact met elkaar willen. Als ze dat beiden willen, zorgt het faciliterende bedrijf Hart4All ervoor dat beide partijen elkaar kunnen bereiken.

Volgens Hart4All en de Ravu is er behoefte contact achteraf. In de huidige situatie nemen ambulancemedewerkers de reanimatie over van burgerhulpverleners, waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis wordt gebracht. Burgerhulpverleners weten dan niet hoe een reanimatie is afgelopen. Vanaf 3 juni worden de bandjes uitgedeeld en kunnen hulpverleners en slachtoffers elkaar achteraf ontmoeten.

 1. Demonstreren tegen racisme? ‘Blijf thuis als je niet uit Utrecht komt’
  PREMIUM

  Demonstre­ren tegen racisme? ‘Blijf thuis als je niet uit Utrecht komt’

  Om te zorgen dat de honderden demonstranten die morgenavond tijdens het anti-racisme protest op het Jaarbeursplein in Utrecht zich aan de 1,5 meter afstand houden, worden er kruisjes op de grond gezet. De organisatie wil voorkomen dat de demonstratie vanwege de drukte vroegtijdig moet worden afgeblazen en roept op ‘om niet te komen als je niet in Utrecht woont'. ,,Onze boodschap mag niet vanwege de drukte verloren gaan.”
 1. De zieke Youness (33) krijgt een nieuwe nier. Van een FC Utrecht-fan die hem niet eens kende, maar nu waarschijnlijk zijn leven redt
  PREMIUM

  De zieke Youness (33) krijgt een nieuwe nier. Van een FC Utrecht-fan die hem niet eens kende, maar nu waarschijn­lijk zijn leven redt

  Door de coronacrisis heeft hij er even op moeten wachten, maar komende maandag krijgt Youness van Bruggen (33) een donornier. De Utrechter is, een paar dagen voor de levensreddende operatie, ontspannen. De 24 uur ná de operatie zijn spannender, want dan moet blijken of de nier zijn werk gaat doen in het lichaam van Van Bruggen. Als het orgaan niet wordt afgestoten, kan hij beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven.
 2. Waarom deze Utrechters morgen hun stem laten horen: ‘Vaak vergeet ik dat er racisme is, maar dan komt er weer een opmerking’
  PREMIUM

  Waarom deze Utrechters morgen hun stem laten horen: ‘Vaak vergeet ik dat er racisme is, maar dan komt er weer een opmerking’

  Zwarte vierkantjes op social media, de kranten vol foto’s met antiracismedemonstraties. Vrijdag staat het Jaarbeursplein in het teken van een protest tegen racisme. Een protest dat nodig is, volgens Linda Nooitmeer (46), Shanity Alvares (30) en Carlo Rijkaard (62). Ras-Utrechters die zich altijd bewust zijn van hun huidskleur. „Racisme in Nederland is anders dan in Amerika. Soms ben ik vergeten dat het er is en dan komt er weer een opmerking. O ja, denk ik dan. Het is er nog.”