Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee spreekt tijdens een commissievergadering. Foto uit 2017.
Volledig scherm
Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee spreekt tijdens een commissievergadering. Foto uit 2017. © Marnix Schmidt

Imam alFitrah-moskee brandt onderzoek af: ‘Onwaarheden, verzinsels, leugens’

De imam van de alFitrah Moskee in Overvecht, Suhayb Salam, heeft flink uitgehaald naar het Verweij-Jonker Instituut, dat onlangs een vernietigend rapport opstelde over de omstreden moskee.

Hij reageerde gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst van de Utrechtse gemeenteraad op een passsage in het rapport van het Verweij-Jonker Instituut, waarin werd gesteld dat moslims in Overvecht zou worden afgeraden elkaar aan te geven bij strafbare feiten.

,,Het is grote onzin. We zijn leraren, geen spionnen, we zijn voor bemiddeling als dat een zaak nog recht kan trekken, bijvoorbeeld als twee jongeren elkaar een klap geven, maar als er een grens wordt overschreden adviseren we altijd aangifte te doen. Het is dan aan iemand zelf om dat wel of niet te doen. Dat deze passage in het rapport staat, komt doordat één van onze leerlingen die is geïnterviewd onze boodschap kennelijk verkeerd begrepen heeft”, stelt imam Salam.

Sektarisch

Het Verweij-Jonker Instituut concludeerde onlangs dat de alFitrah Moskee in Overvecht sektarische trekjes vertoont. De stichting zou zich autoritair opstellen en leden ontmoedigen om aansluiting te zoeken bij de Nederlandse samenleving. Het gaat volgens onderzoeksbureau om een sterk hiërarchische organisatie die mogelijk bijdraagt aan een voedingsbodem voor fundamentalisme en radicalisering. Ook dat is onzin, zei Salam. 

,,Het hele rapport is een optelsom van onwaarheden en verzinsels. Praat met ons in plaats van over ons. Ik betreur het dat we ook bij de vergadering voorafgaand aan deze raadsinformatiebijeenkomst zijn buitengesloten. Ons wordt verweten dat we ons afzijdig houden van de maatschappij, terwijl we onze leerlingen juist duidelijk maken dat ze er nadrukkelijk onderdeel van uitmaken en mee moeten doen.”

Quote

Het hele rapport is een optelsom van onwaarhe­den en verzinsels. Praat met ons in plaats van over ons

Suhayb Salam, Imam alFitrah-moskee

Ook wees hij kritiek van de hand dat zijn stichting mensen die in psychische nood verkeren niet door zou verwijzen naar specialisten met een BIG-registratie. ,,Ook al zo’n leugen. Het tegenovergestelde is waar.”

Transparant

AlFitrah doet het kritische rapport dat is opgesteld over de handel en wandel van de organisatie af als ‘een anti-islam-campagne’, een ‘hetze tegen de islam’. ,,Zijn we niet transparant? De FIOD heeft ons ondersteboven gekeerd, ze weten alles. Geen stichting in Nederland is opener geweest dan de onze.” Hij sloot af met een handreiking aan de gemeenteraad om vaker de deuren van zijn moskee te openen. ,,U bent welkom.”

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.