Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

In Utrecht betaalt een inwoner 356 euro voor een parkeervergunning, in Veenendaal is ie gratis

Parkeren in Utrecht is voor bezoekers duur, maar ook de bewoners moeten soms flink betalen voor hun parkeervergunning. Zo kost de gemeentelijke toestemming om in de binnenstad te parkeren de autobezitters jaarlijks 342 euro, een kwart meer dan in 2018.

Dat blijkt uit onderzoek van autodeelplatform SnappCar, dat voor het tweede jaar op rij de tarieven voor parkeervergunningen in 75 gemeenten vergeleek. En daaruit blijkt dus dat in de duurste zones van Utrecht de bewoners dit jaar veel meer betalen dan vorig jaar. Tarieven voor een parkeervergunning in deze zones stegen ten opzichte van 2018 met 24 procent. 

SnappCar concludeert dat de verschillen tussen de diverse gemeenten nog groter zijn geworden. In de duurste (Amsterdam) betaalt de bewoner met auto maar liefst twaalf maal meer dan zijn evenknie in de goedkoopste (Assen), 535 euro versus 45 euro.  

Niet slecht

Vergeleken met onze hoofdstad doet Utrecht het nog niet zo slecht met 342 euro per jaar voor een parkeerplek in de binnenstad, maar hoe zit dat in andere grote steden? Rotterdam is de grootste stijger (+71 procent) naar  iets meer dan 115  euro. Den Haag is zelfs nog een stuk goedkoper met 60 euro. 

Overigens zijn er nog andere (middelgrote) steden die de inwoners flink de portemonnee laten trekken. Om er een paar te noemen: Den Bosch 215 euro, Haarlem 188, Groningen 247 en Maastricht 285. 

Tenslotte een blik op de nabije omgeving van Utrecht. Nieuwegein, Hilversum en Amersfoort houden zich redelijk in met respectievelijk 62, 75 en 98 euro.  In Zeist daarentegen kost (in bepaalde wijken) de ‘parkeerpermissie’ 276 euro. Inwoners van Veenendaal zullen een stuk blijer zijn met hun gemeentebestuur. Daar is de vergunning namelijk helemaal gratis. 

De inkomsten voor gemeenten uit parkeervergunningen en de parkeertarieven op straat nemen flink toe, meldt SnappCar. In 2018 was het goed voor 825 miljoen euro aan inkomsten. Dit jaar vloeit er opgeteld 900 miljoen in de kluizen van de diverse plaatsen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
 1. Krakers voor de rechter en Braziliaans Carnaval in Utrecht

  Krakers voor de rechter en Brazili­aans Carnaval in Utrecht

  Vijf krakers moeten vandaag voor de rechter komen. Ze werden vorig jaar opgepakt voor het kraken van een aantal al jaren leegstaande gebouwen op de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. Toen agenten binnenvielen sloegen de krakers op de vlucht. Ze werden uiteindelijk door een buurtbewoner opgemerkt op een dak en daarna aangehouden. De krakers claimden dat ze al een dag in de panden zaten en er daarom niet uitgezet konden worden. Maar de eigenaar van de huizen sprak dat tegen.
 2. Annelien uit Doorn wil het weten: ‘Zijn de kinderen in het kinderdagverblijf van mijn kroost ingeënt?’ En ze staat daarin niet alleen
  PREMIUM

  Annelien uit Doorn wil het weten: ‘Zijn de kinderen in het kinderdag­ver­blijf van mijn kroost ingeënt?’ En ze staat daarin niet alleen

  Kinderdagverblijven in Utrechtse Heuvelrug moeten de vaccinatiegraad van hun kinderen openbaar maken, vinden ouders en de politiek. Op die manier kunnen ouders een veilige en verantwoorde keuze maken voor hun jonge kroost. Zij maken zich steeds grotere zorgen over de veiligheid in de crèches. Deskundigen maken echter gehakt van het voorstel.