Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

In Utrecht betaalt een inwoner 356 euro voor een parkeervergunning, in Veenendaal is ie gratis

Parkeren in Utrecht is voor bezoekers duur, maar ook de bewoners moeten soms flink betalen voor hun parkeervergunning. Zo kost de gemeentelijke toestemming om in de binnenstad te parkeren de autobezitters jaarlijks 342 euro, een kwart meer dan in 2018.

Dat blijkt uit onderzoek van autodeelplatform SnappCar, dat voor het tweede jaar op rij de tarieven voor parkeervergunningen in 75 gemeenten vergeleek. En daaruit blijkt dus dat in de duurste zones van Utrecht de bewoners dit jaar veel meer betalen dan vorig jaar. Tarieven voor een parkeervergunning in deze zones stegen ten opzichte van 2018 met 24 procent. 

SnappCar concludeert dat de verschillen tussen de diverse gemeenten nog groter zijn geworden. In de duurste (Amsterdam) betaalt de bewoner met auto maar liefst twaalf maal meer dan zijn evenknie in de goedkoopste (Assen), 535 euro versus 45 euro.  

Niet slecht

Vergeleken met onze hoofdstad doet Utrecht het nog niet zo slecht met 342 euro per jaar voor een parkeerplek in de binnenstad, maar hoe zit dat in andere grote steden? Rotterdam is de grootste stijger (+71 procent) naar  iets meer dan 115  euro. Den Haag is zelfs nog een stuk goedkoper met 60 euro. 

Overigens zijn er nog andere (middelgrote) steden die de inwoners flink de portemonnee laten trekken. Om er een paar te noemen: Den Bosch 215 euro, Haarlem 188, Groningen 247 en Maastricht 285. 

Tenslotte een blik op de nabije omgeving van Utrecht. Nieuwegein, Hilversum en Amersfoort houden zich redelijk in met respectievelijk 62, 75 en 98 euro.  In Zeist daarentegen kost (in bepaalde wijken) de ‘parkeerpermissie’ 276 euro. Inwoners van Veenendaal zullen een stuk blijer zijn met hun gemeentebestuur. Daar is de vergunning namelijk helemaal gratis. 

De inkomsten voor gemeenten uit parkeervergunningen en de parkeertarieven op straat nemen flink toe, meldt SnappCar. In 2018 was het goed voor 825 miljoen euro aan inkomsten. Dit jaar vloeit er opgeteld 900 miljoen in de kluizen van de diverse plaatsen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.