Utrecht kampt met een groeiend tekort aan studentenkamers.
Volledig scherm
Utrecht kampt met een groeiend tekort aan studentenkamers. © ANP XTRA

In Utrecht studeren, maar dan wel op kamers in Nieuwegein, Almere of Ede

Het tekort aan studentenkamers in Utrecht is zo groot, dat bijbouwen niet de enige oplossing is. Volgens de PVV in de gemeenteraad kunnen studenten beter op kamers gaan in Nieuwegein, Ede of Almere.

Utrecht kent al jaren kamernood. In het studiejaar 2018-2019 was er een tekort van 7600 kamers. In plaats van dat er kamers bijkwamen, nam het aantal in 2019 af met 672.

Volgens PVV’er Sjors Nagtegaal is de vraag zo groot, dat de vraag gerechtvaardigd is of iedereen die in Utrecht studeert ook in de stad moet wonen.

Ga praten met gemeenten

Nagtegaal riep wethouder Diepeveen (GroenLinks) op met gemeenten in de regio te gaan praten. Door de goede bereikbaarheid van Utrecht met het openbaar vervoer zouden studenten ook in Nieuwegein, Stichtse Vecht, Ede en Almere op kamers kunnen gaan, aldus de PVV’er.

Student & Starter bepleitte ook andere oplossingen. De partij wil onder meer in het middengebied van de  Merwedekanaalzone in afwachting van woningbouw tijdelijke units voor studenten neerzetten. Op het Utrecht Science Park (De Uithof) ziet de studentenpartij ook nog wel extra ruimte voor studentenhuisvesting.

‘We zijn geschrokken’

Wethouder Kees Diepeveen noemde 2019  ‘een slecht jaar’.  Volgens hem nam het aantal studentenkamers voor het eerst sinds jaren af. ,,Daar zijn we van geschrokken.’’ De daling kwam onder meer doordat enkele tijdelijke plekken voor studenten afliepen. 

De gemeente werkt al enige tijd aan het opstellen van een ‘lokaal convenant studentenhuisvesting’. Samen met onder meer studentenhuisvester SSH en de Universiteit Utrecht wil de gemeente het kamertekort serieus aanpakken.

Diepeveen: ,,Binnen vijf jaar moet het tekort zijn teruggebracht naar de helft en binnen tien jaar moet het weggewerkt zijn.’’ Tijdelijke studentenhuisvesting in de Merwedekanaalzone is geen optie, aldus de wethouder. Op het Utrechts Science Park zijn nog wel extra mogelijkheden.

Rijke traditie

Volgens de wethouder hoeven studenten niet in Utrecht te wonen, ‘maar als ze dat willen zou het wel fijn zijn als dat kan’. Het past ook bij de rijke studententraditie in de stad, aldus Diepeveen.

Hij zegde wel toe met de andere partijen die het convenant studentenhuisvesting gaan sluiten, de regionalisering aan de orde te stellen. Studenten wonen nu al volop in de gemeenten rondom de stad, maar structurele afspraken met Zeist of Bunnik heeft Utrecht hierover niet gemaakt.