Vooral in het centrum van Zeist  is de hoeveelheid fijnstof dankzij de coronamaatregelen enorm afgenomen.
Volledig scherm
Vooral in het centrum van Zeist is de hoeveelheid fijnstof dankzij de coronamaatregelen enorm afgenomen. © AD

In Zeist weten ze het zeker: er is veel minder fijnstof, tot zelfs 65 procent in centrum

De hoeveelheid fijnstof in de lucht is de afgelopen maanden onder invloed van de coronamaatregelen drastisch afgenomen in Zeist. Hoewel dat op de meeste plekken slechts een aanname is, is dat in Zeist op wijkniveau gemeten dankzij een netwerk van zogenoemde snuffelpalen die sinds 2018 de luchtkwaliteit in kaart brengen. 

Daaruit blijkt dat de afname opliep tot zelfs 65 procent in het centrum, melden de vrijwilligers die achter het project zitten. 

Om een nog duidelijker effect tussen de luchtkwaliteit en de genomen coronamaatregelen te kunnen zien, zijn volgens hen langduriger metingen nodig. Later dit jaar, wanneer ook het effect van weersomstandigheden en seizoenen duidelijk is, is daarom meer te zeggen.

  1. Nieuwegein krijgt gloednieuw sportpark, maar voetbalclubs kunnen fluiten naar vierde kunstgrasveld
    PREMIUM

    Nieuwegein krijgt gloednieuw sportpark, maar voetbal­clubs kunnen fluiten naar vierde kunstgras­veld

    Nieuwegein krijgt een gloednieuw sportpark in het zuiden van de stad met op drie van de zeven voetbalvelden kunstgras. Daartoe heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Nieuwegein, bestaande uit VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en Lokale Vernieuwing, donderdagavond besloten. De raad negeerde daarmee de wens van de clubs Geinoord en VSV Vreeswijk voor een vierde kunstgrasveld.