Indringende beelden van intensive care St. Antonius: ‘De patiënten zijn ontzettend ziek’

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein geeft in een ruim drie minuten durende video een kijkje op de intensive care waar artsen en verpleegkundigen strijden voor de levens van coronapatiënten. Van top tot teen gehuld in beschermende kleding geven zij uitleg over wat inmiddels dagelijkse praktijk is geworden.

In het ziekenhuis liggen 55 mensen met een coronabesmetting, waarvan 17 op de intensive care. De patiënten op de IC-afdeling worden in slaap gehouden, onder meer om de intensieve beademing te kunnen doorstaan. Daarnaast zijn vaak nog diverse andere behandelingen nodig, zoals dialyse bij uitval van de nieren.

Chaotische toestanden

Intensivist Arend Jan Meinders en diverse verpleegkundigen geven uitleg in de korte film. Die laat een indrukwekkende hoeveelheid medische apparatuur en medewerkers zien, maar geen chaotische toestanden zoals die de afgelopen weekeinden vanuit Italië te zien waren. Wel zijn er grote zorgen over de patiënten: ,,Ze zijn ontzettend ziek.”

De specialist sluit de video af met een dringend beroep op het publiek om zich te houden aan de geldende regels die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan en zo Italiaanse omstandigheden te voorkomen.  

Kijk hier naar onze andere video's over corona:

Beeld van de intensive care van het Antonius Ziekenhuis in Utrecht
Volledig scherm
Beeld van de intensive care van het Antonius Ziekenhuis in Utrecht © St. Antonius Ziekenhuis
  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM
    video

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”