Volledig scherm
© Koen Laureij

Internationale inwoners hebben vanaf vandaag speciaal loket in Stadskantoor voor al hun vragen

In het Stadskantoor in Utrecht is vandaag het International Welcome Centre Utrecht Region geopend. Internationale inwoners  kunnen er terecht voor praktische informatie over werken, studeren en wonen in de regio Utrecht. 

Het centrum is een initiatief van de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en de Universiteit Utrecht. Zo hoeven internationals niet langer op zoek naar informatie bij alle verschillende instanties, maar kunnen ze alles op een centrale plek vinden. 

Naast de praktische informatie kunnen internationals erheen om een burgerservicenummer of werkvergunning aan te vragen. ,,Het is van belang dat internationals op één punt terecht kunnen voor vragen en informatie”, zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure. ,,We merken nu al dat het voorziet in een grote behoefte. Tegelijkertijd is het voor de instanties ook handig dat er één loket is om alle informatie te verzamelen die relevant is voor internationals.”

Studenten

Tot 2030 neemt het aantal internationale inwoners in de regio Utrecht naar verwachting met zo’n 7 procent toe. Ook vestigen steeds meer internationale bedrijven zich in de regio en komen er steeds meer internationale studenten. ,,Bijna 10 procent van onze studenten en bijna 30 procent van de wetenschappelijke staf van Universiteit Utrecht is afkomstig uit het buitenland’’, aldus Werner Raub van de Universiteit Utrecht. 

Behalve dat het centrum het regelen van praktische zaken makkelijker moet maken voor internationals, is het gericht op het welkom heten van internationale inwoners zodat ze zich sneller thuis gaan voelen in de regio en hier voor langere tijd willen blijven wonen en werken. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.