Volledig scherm
Klas in een islamitische school. © anp

Islamitische stichting wil school in Utrecht, maar voelt zich gediscrimineerd

De islamitische scholenstichting Ozonlaag voelt zich zwaar gediscrimineerd door het ministerie van Onderwijs door de weigering om een islamitische scholengemeenschap in verschillende grote steden, waaronder Utrecht, op te richten.

De Stichting Ozonlaag stapte gisteren opnieuw naar de Raad van State om toestemming te krijgen voor de oprichting van een aantal scholengemeenschappen voor vmbo, havo en vwo op islamitische grondslag. In 2017 wees de Raad al eens het verzoek van Ozonlaag af. Ozonlaag stapte opnieuw naar de rechter, omdat zij de minister en de Raad van State van ongelijke behandeling beticht. 

Want de minister heeft na een uitspraak van de Raad van State in 2015 wél toestemming gegeven aan het Tjalling Koopmans College in Utrecht. Die deed op precies dezelfde wijze een schoolaanvraag als Ozonlaag door nagenoeg alle religieuze en levensbeschouwelijke richtingen als doelgroep op te geven. Volgens Ozonlaag-woordvoerder Söner Atasoy is het grote verschil dat Ozonlaag een islamitische school wil beginnen en de Tjalling Koopmans een Vrije School is. 

Niet te combineren

Zo vroegen beide onderwijsinstellingen een school aan op een gecombineerde grondslag van onder meer islam en hindoeïsme. In 2017 besliste de Raad van State in een uitspraak over Ozonlaag dat die twee richtingen niet in elkaars verlengde liggen en niet te combineren vallen. In 2015 was dat voor de Tjalling Koopmans nog geen probleem, die gooide alles op één hoop en kreeg daarmee onder meer een school in Utrecht.

De Raad van State benadrukte tijdens de rechtszaak van vandaag dat die uitspraak van 2017 een precisering is van de eerdere uitspraak van 2015. En sinds 2017 moet er wél samenhang zijn tussen levensbeschouwelijke en religieuze richtingen. Islamitisch en hindoeïstisch zijn volgens het bestuursrechtscollege vooralsnog tegenstrijdige richtingen. Desalniettemin vindt Ozonlaag dat minister en Raad van State met twee maten meet. 

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.