Volledig scherm
Jasmijn en Lieve Haagen (10) en hun vriendin Sofie Pietersma (9). © Boas Photo

Jasmijn en Lieve zwemmen een halve kilometer in de Vecht om geld in te zamelen voor kankeronderzoek

Tweelingzusjes Jasmijn en Lieve Haagen (10) en hun vriendin Sofie Pietersma (9) uit Maarssen zwemmen op 1 september 500 meter op het zwemevenement Swim To Fight Cancer in de Vecht, om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ze vinden het best een beetje spannend: ,,We hebben het al een keer geoefend in de Vecht en morgen gaan we weer.”

De meiden hebben er zin in en zijn al druk in de weer met de voorbereidingen. Om sponsors te vinden, organiseren ze een bingo in Maarssen. ,,We hebben posters opgehangen in het dorp om mensen te laten weten dat we een bingo organiseren’’, vertelt Jasmijn. Op deze manier hopen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken die – door mee te doen aan de bingo – geld kunnen doneren aan Fight Cancer. Dat is een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. De bingo vindt plaats in de tuin van Jasmijn en Lieve op de Straatweg in Maarssen. ,,Een kaartje voor de bingo kost 5 euro per persoon en is op de dag zelf te koop hier aan de deur”, legt Lieve uit. ,,Met het kaartje kunnen mensen vijf rondes meespelen en leuke prijzen winnen.”

Quote

We willen per persoon in ieder geval 350 euro ophalen. Hoe meer, hoe beter. Alles is welkom

Er zijn onder meer kaartjes te winnen voor de Kart Fabrique in Maarssen en een high tea voor twee personen bij Buitenplaats Kameryck. Daarnaast zijn er ook allerlei andere prijzen te winnen, gesponsord door lokale ondernemers uit Maarssen, zoals kinderzonnebrillen, kettinkjes en kaas van de kaasboer. ,,We zijn langs heel veel winkels in het dorp geweest om te vragen of ze leuke prijzen hadden voor het goede doel”, vertelt Jasmijn.  

Hoe meer, hoe beter

Het idee om geld in te zamelen voor kankeronderzoek is ontstaan toen de organisatie van Swim To Fight Cancer op hun school kwam vertellen over het zwemevenement. ,,Het leek ons toen leuk om mee te doen’’, zegt Jasmijn. ,,Lieve heeft toen bedacht om een bingo te organiseren, zodat we nóg meer geld kunnen ophalen.’’ De meiden streven ernaar om zo veel mogelijk geld op te halen. ,,We willen per persoon in ieder geval 350 euro ophalen. Hoe meer, hoe beter. Alles is welkom”, zegt Sofie.

Waarom ze het belangrijk vinden om zich in te zetten voor dit goede doel? ,,Omdat er dan voor mensen met kanker, die nu nog niet genezen kunnen worden, onderzoek gedaan kan worden. Zodat zij en anderen in de toekomst wel genezen kunnen worden’’, zegt Lieve. Sofie is het daarmee eens. ,,Als jij kanker krijgt, dan wil je er ook vanaf. Dan hoop je maar dat er goede medicijnen zijn en dat is er niet altijd.’’

Of ze zelf ook iemand kennen die kanker heeft? ,,Ja’’, zeggen ze in koor. ,,Een goede vriend van mijn moeder en mijn oma hebben het gehad’’, zegt Sofie. „Een collega van mijn vader heeft ook kanker’’, zegt Jasmijn. ,,Hij kan niet genezen worden’’, vult Lieve haar aan.

Nog even oefenen, dan zijn ze er helemaal klaar voor om de 500 meter af te leggen in de Vecht.

De bingo vindt plaats op zondag 25 augustus, vanaf 15.00 uur, op de Straatweg in Maarssen. Mail naar haagen@ziggo.nl voor meer informatie.