Volledig scherm
Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee © ANP/Marnix Schmidt

Kabinet noemt situatie bij Utrechtse AlFitrah-moskee ‘verontrustend’

De situatie bij de Utrechtse AlFitrah-moskee is ‘zorgelijk’ en ‘verontrustend’. Dat zegt het kabinet in een reactie op een vernietigend rapport van het Verwey-Jonker Instituut over de moskee.

Quote

Het baart mij zorgen als mensen zich in een omgeving begeven waar zij onder invloed staan van mensen die hun houding ten opzichte van andersden­ken­den, de Nederland­se samenle­ving, de democrati­sche rechts­staat en participa­tie daarin negatief beïnvloeden

Minister Koolmees

Het rapport van het Verwey-Jonker Instituut schetst het beeld van een instelling met duidelijke kenmerken van een sekte, waar bezoekers en leerlingen worden ontmoedigd deel te nemen aan de Nederlandse samenleving. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) schrijft in een reactie dat het hem ‘zorgen baart als mensen zich in een omgeving begeven waar zij onder invloed staan van mensen die hun houding ten opzichte van andersdenkenden, de Nederlandse samenleving, de democratische rechtsstaat en participatie daarin negatief beïnvloeden.’ De minister vindt het ‘verontrustend’ dat kinderen bij AlFitrah niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben.

Koolmees spreekt van een ‘gemiste kans’ dat het nu met name salafistische organisaties zijn die islamitische lessen aanbieden. Hij hoopt dat in de toekomst ook anderen uit de islamitische gemeenschappen in het gat springen. De gemeente Utrecht onderzoekt momenteel in hoeverre dit kan.

Haatcampagne

De moskee zelf veegde na publicatie de vloer aan met het rapport. ‘Nietig, en op onjuistheden, onwaarheden en valse verklaringen gebaseerd’, zo liet het moskeebestuur weten.  Het rapport zou een onderdeel zijn van de ‘anti-islam haatcampagne’ die door sommige politici wordt gevoerd.

De moskee stond vorige week nog in de belangstelling tijdens een rechtszaak die door de Tweede Kamer was aangespannen. De rechter besloot dat alFitrah verplicht wordt om documenten af te geven en inlichtingen te verstrekken aan een ondervragingscommissie van de Tweede Kamer.