Volledig scherm
© Shutterstock

Kan het wat zachter!? Bijna 1900 meldingen van geluidsoverlast in Utrecht in halfjaar

In de stad Utrecht heeft de politie het afgelopen halfjaar 1897 meldingen voor geluidsoverlast binnengekregen.  

De meeste van deze 1897 klachten gaan over geluidsoverlast van de buren of overlast door jongeren. Over evenementen zijn in het afgelopen halfjaar 17 klachten ingediend. Luidruchtige horeca zijn verantwoordelijk voor 61 klachten.

Dat is een lichte daling ten opzichte van 2018 en 2017. Vorig jaar werd de politie in het eerste halfjaar 1946 keer gebeld, in 2017 2001 keer over dezelfde periode.

Van de vier grote steden worden in Utrecht relatief de meeste klachten ingediend over geluidsoverlast. Per duizend inwoners wordt in Utrecht 5,4 keer geklaagd over geluidsoverlast; dat is meer dan in Amsterdam (2,6 per duizend inwoners), Rotterdam (4,4) en Den Haag (4,5).

Regio

In de gemeente Vijfheerenlanden wordt in de regio Utrecht het minst geklaagd over geluidsoverlast. De politie kreeg 94 meldingen in de afgelopen zes maanden. In grote plaatsen als Nieuwegein (250) en Veenendaal (200) blijft het aantal nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, terwijl in Houten het aantal fors is teruggelopen (154 in 2017 naar 97 in 2019).

Landelijk

Over heel Nederland kreeg de politie kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld 320 meldingen per dag binnen van geluidsoverlast. In Zandvoort en in de gemeente Groningen werd relatief het meest geklaagd, zo blijkt uit cijfers van LocalFocus.

In totaal kreeg de politie tussen januari en juli meer dan 58 duizend telefoontjes binnen. Dat zijn zo’n drie meldingen van geluidsoverlast per duizend inwoners. Het gaat daarbij vaak om herrie waar de klager acuut een oplossing voor wil.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.