Een klimaatdemonstratie in Melbourne
Volledig scherm
Een klimaatdemonstratie in Melbourne © EPA

Klimaatdemonstranten protesteren in Utrecht: ‘Overheid vertelt niet de waarheid’

‘Paint the streets’, heet de stille actie die de ‘rebellen’ van de klimaatactivistische groep Exctinction Rebellion zondag in Utrecht deed. Ze gingen de straat op om hun logo en daarmee hun eis aan de overheid, ‘wees eerlijk over de klimaatcrisis’ te verspreiden. 

„Crisissen als voedselschaarste als gevolg van de opwarming van de aarde zijn dichterbij dan we denken. Onze overheid vertelt daar níet de waarheid over.” Dat zegt Vincent Oberdorf, actief voor de Utrechtse Exctinction Rebellion ofwel ‘XR’. „Wij eisen van de overheid dat ze eerlijk zijn over de klimaatcrisis, dat ze doen wat nodig is om biodiversiteit te behouden, dat er in 2025 geen broeikasgassen meer worden uitgestoten en dat burgers in een ‘burgerberaad’ beslissen over hoe dit moet gaan. De overheid moet ons beschermen, maar dat doen ze niet.” 

Volgens de XR onderschatten daardoor veel mensen hoe groot het klimaatprobleem is en dat het dichterbij is dan gedacht wordt. „Ik wil niet meemaken dat er over een paar jaar niet genoeg voedsel meer in de Utrechtse supermarkten ligt. En daarom willen wij zoveel mogelijk mensen laten weten dat het tijd is voor actie want dit punt is dichterbij dan we denken: 3 tot 5 jaar.”

De actie van dit weekend, waarbij de ‘rebellen’ op zondagmiddag en rond middernacht de straat op gingen om met krijt hun ronde logo met een ‘x’ in het midden te tekenen, is een voorproefje voor een grote, wereldwijde actie op 7 oktober. In Utrecht zijn er momenteel zo’n 250 actieve leden van de ‘rebellions’ die onder andere werken aan politieke strategieën en actievoeren, maar wereldwijd zijn dat er duizenden. 

Op 7 oktober zullen alle actiegroepen samen doelbewust belangrijke knooppunten in grote steden als Londen, Berlijn, Parijs en Amsterdam bezetten. Oberdorf: „Onze acties begonnen rustig, maar het is duidelijk dat ‘traditioneel actievoeren’ geen zin heeft. De komende acties zullen daarom meer aandacht gaan opeisen.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.