Via de website van Maaltijd van Zeist kan een raadslid thuis worden uitgenodigd. Dat raadslid komt niet alleen praten, maar ook koken.
Volledig scherm
Via de website van Maaltijd van Zeist kan een raadslid thuis worden uitgenodigd. Dat raadslid komt niet alleen praten, maar ook koken. © ANP XTRA

Kokende raadsleden en luisterpalen moeten Zeistenaar stimuleren om over toekomst Zeist na te denken

Raadsleden als thuiskok en luisterpalen. De gemeente Zeist is weer begonnen met de Maaltijd van Zeist om ideeën te verzamelen van inwoners om Zeist toekomstbestendig te maken. 

De luisterpalen zijn een onderdeel van de tweede editie van de Maaltijd van Zeist. Bij de collegeonderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar is afgesproken dat er naast een coalitieakkoord ook een burgerakkoord wordt opgesteld. Zo zijn er vorig jaar allerlei activiteiten georganiseerd om de mening van de burgers te peilen en ideeën te verzamelen. Dat kunnen uiteenlopende ideeën zijn, van meer verlichting in een straat tot subsidie voor buurtinitiatieven.

De luisterpalen zijn elke dag tussen 10.00 uur en 20.00 uur actief. Dat wil zeggen dat er aan de andere kant van de lijn iemand een luisterend oor heeft en alle tijd heeft om mee te praten over de ingediende toekomstdroom voor Zeist. Het gaat om twee luisterpalen die tot en met 17 november in de winkelcentra Kerckebosch en De Clomp staan en daarna verhuizen naar het Emmaplein en de Albert Heijn in Den Dolder.

Website

Naast de luisterpalen is ook de website  van de Maaltijd van Zeist actief. Op de website kunnen inwoners en ondernemers hun ideeën kwijt. Op de site komen ook diverse stellingen te staan waar op gereageerd kan worden. Via de website kan ook een raadslid thuis worden uitgenodigd. Dat raadslid komt niet alleen praten, maar ook koken.

Op 28 november wordt de tweede Maaltijd van Zeist vervolgens afgesloten met een Toekomstdiner. Tijdens het diner vertelt futuroloog Richard van Hooijdonk over hoe Zeist er in zijn ogen in de toekomst uit gaat zien. Een gratis toegangskaartje is te verdienen door een droom of idee in te dienen via de luisterpalen of via de website van de Maaltijd van Zeist.

De vorige Maaltijd van Zeist heeft geleid tot een receptenboek waarin onderwerpen als mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid aan de orde komen. De gemeenteraad pakt hier onderwerpen uit die vervolgens worden omgezet in beleid.