Korenbloemen.
Volledig scherm
Korenbloemen. © Leo Kemper

Korenbloemen maken van landgoed Haarzuilens een ‘schilderij van Van Gogh’

Bijna twintig jaar geleden was het op landgoed Haarzuilens nog een schrale bedoening, maar inmiddels zijn zeldzame akkerplanten en vogelsoorten zoals de kievit terug. Op het landgoed wordt de oorspronkelijke natuur hersteld.

Volgens de eigenaar van het terrein, Natuurmonumenten, komen er inmiddels uit heel Nederland mensen naar Haarzuilens om bepaalde plantensoorten te zien, zoals de kleine wolfsmelk, naaldenkervel en akkerboterbloem. Er zouden dertig karakteristieke akkerplanten staan. 

Het is volgens Natuurmonumenten te danken aan een project dat bedreigde soorten moet beschermen. Dit heeft er toe geleid dat in Haarzuilens akkers met zeldzame akkerplanten, veldjes voor begrazing, akkers voor vogels en een perceel vol met de bijenplant phacelia elkaar afwisselen.

Daarachter ligt een heel plan. Zo zijn er zaden van zeldzame akkerkruiden verzameld en hier uitgezaaid. Daarbij is rekening gehouden met de aanwezige planten- en diersoorten. Welke gewassen er verbouwd worden, wanneer deze worden ingezaaid en geoogst, waar de greppels gegraven worden, kan allemaal invloed hebben op de leefomstandigheden van zeldzame soorten.

Inmiddels staan ‘s zomers sommige velden helemaal rood van de klaprozen of blauw van de korenbloemen. Volgens Natuurmonumenten zijn dit soort landschappen tegenwoordig zeldzaam, ‘maar je ziet het wel op 18de eeuwse schilderijen van Van Gogh’.