Volledig scherm
Illustratief beeld van patronen met lachgas, ballonnen en slagroomspuiten. © ANP

Lachgas kopen kan voorlopig gewoon nog in Utrecht

Lachgas kopen of gebruiken kan voorlopig nog gewoon in Utrecht. Hoewel CDA Utrecht de gemeente begin deze maand opriep tot regulering van lachgas, wacht Utrecht liever landelijk onderzoek af.

Volgens het CDA Utrecht is het populaire gas, dat na inhaleren voor een korte roes zorgt, een gevaar voor de volksgezondheid. Naar aanleiding van maatregelen die in andere steden zijn getroffen stelde het CDA voor dat Utrecht het voortouw neemt in de landelijke aanpak van lachgas.

Het gemeentebestuur reageert nu dat het nog geen goed beeld heeft van de mogelijke risico’s van het lachgas en wacht daarvoor eerst landelijk onderzoek van (CAM) af. De resultaten van dit onderzoek komen deze zomer naar buiten. Op basis daarvan gaat de gemeente over regels nadenken. De gemeente zou de verkoop van lachgas bij evenementen kunnen verbieden, maar dat doet ze nu nog niet.

Gemeente Utrecht houdt zich wel bezig met voorlichting over de gezondheidsrisico’s, dit doet ze onder andere op middelbare scholen tijdens lessen en ouderavonden. Ook ruimt de gemeente rondzwervende lachgaspatronen op. Hiervoor houdt ze verlaten parkeerplaatsen, waarvan bekend is dat er regelmatig lachgas gebruikt wordt, extra in de gaten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.