Volledig scherm
De Lekdijk Oost bij Jaarsveld. © Karin Verhoef

Landeigenaren opgelet: maak binnen twee weken de dijken weer helemaal op orde

Landeigenaren langs de dijken van de Nederrijn en Lek moeten de komende weken weer hard aan de slag. Het waterschap gaat controleren of de dijken in goede staat verkeren. Wie laks is, kan een fikse boete tegemoet zien.

Het hoogheemraadschap controleert elk najaar of de dijken het hoge water van de winter kan doorstaan. De belangrijkste dijken in de Utrechtse regio, die langs de Nederrijn en Lek, zijn volgende maand aan de beurt. Vanaf maandag 7 oktober voert het waterschap een ‘schouw’ uit tussen tussen Amerongen en Schoonhoven. 

Vanaf die dag moet de dijk er spic en span bijliggen. Dat betekent onder meer dat het gras moet zijn gemaaid, er geen onkruid mag staan en alle oneffenheden, zoals looppaden van schapen en molshopen zijn geëgaliseerd. Daarnaast moeten uiterlijk op deze datum alle gebreken aan zowel op- en afritten en dijken zijn hersteld. In de dijk mogen geen insnijdingen, kale plekken of ingravingen zitten.

Het Hoogheemraadschap laat weten dat het serieus is. ‘Gezien het belang van het onderhoud aan de dijk zal het waterschap in geval van een overtreding direct handhavend optreden’, zo stelt waterschap. In het uiterste geval kan een boete worden opgelegd tussen de 100 en 300 euro.