Volledig scherm
De Lekdijk Oost bij Jaarsveld. © Karin Verhoef

Landeigenaren opgelet: maak binnen twee weken de dijken weer helemaal op orde

Landeigenaren langs de dijken van de Nederrijn en Lek moeten de komende weken weer hard aan de slag. Het waterschap gaat controleren of de dijken in goede staat verkeren. Wie laks is, kan een fikse boete tegemoet zien.

Het hoogheemraadschap controleert elk najaar of de dijken het hoge water van de winter kan doorstaan. De belangrijkste dijken in de Utrechtse regio, die langs de Nederrijn en Lek, zijn volgende maand aan de beurt. Vanaf maandag 7 oktober voert het waterschap een ‘schouw’ uit tussen tussen Amerongen en Schoonhoven. 

Vanaf die dag moet de dijk er spic en span bijliggen. Dat betekent onder meer dat het gras moet zijn gemaaid, er geen onkruid mag staan en alle oneffenheden, zoals looppaden van schapen en molshopen zijn geëgaliseerd. Daarnaast moeten uiterlijk op deze datum alle gebreken aan zowel op- en afritten en dijken zijn hersteld. In de dijk mogen geen insnijdingen, kale plekken of ingravingen zitten.

Het Hoogheemraadschap laat weten dat het serieus is. ‘Gezien het belang van het onderhoud aan de dijk zal het waterschap in geval van een overtreding direct handhavend optreden’, zo stelt waterschap. In het uiterste geval kan een boete worden opgelegd tussen de 100 en 300 euro.

  1. Een kijkje bij de uitvaartmarkt in Vianen: ‘De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een live-event’
    PREMIUM
    Video

    Een kijkje bij de uitvaart­markt in Vianen: ‘De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een li­ve-event’

    Lijkwaden van schapenwol, rouwfietsen, bamboekisten en urnen voor de as van huisdieren; op de uitvaartmarkt in Vianen staat het er alsof je er iedere dag mee te maken hebt. Bezoekers nuttigen er zelfs koffie met cake, al is volgens de organisatie dat een gimmick. „De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een live-event: een uitvaart kan precies zo gemaakt worden als gewenst.”