De rioolwaterzuivering in IJsselstein.
Volledig scherm
De rioolwaterzuivering in IJsselstein. © Marnix Schmidt

Lek in riolering IJsselstein: tankauto's rijden af en aan naar waterzuivering

Een lekkage in een rioolleiding in IJsselstein blijkt uitermate hardnekkig te zijn. Al sinds dinsdagmiddag zijn werkzaamheden aan de gang om het lek te dichten. Maar omdat dit tot op heden niet gelukt is rijden ook vannacht nog vrachtwagens met water door de stad.

Het lek is ontstaan in de rioolpersleiding in IJsselstein. Direct zijn tijdelijke maatregelen genomen, waardoor ook in de nacht van dinsdag op woensdag al afvalwater af te voeren was in vrachtwagens. Een deel van het rioolwater loopt nog altijd via de beschadigde leiding en rioolgemaal IJsselstein. 

Afvoer

De afvoer van het andere deel van het rioolwater loopt inmiddels al ruim een dag via tankauto’s. De tankauto’s voeren het afvalwater af naar de rioolwaterzuivering aan ’t Klaphek in IJsselstein, ook aankomende nacht.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bereidt een noodreparatie voor, waardoor al het afvalwater weer via de riolering af te voeren is en tankauto’s niet meer nodig zijn. Verwachting is nu dat die reparatie morgen alsnog slaagt. 

Oplossing

Een definitieve oplossing is nog niet in zicht, omdat het lek op een slecht bereikbare plek zit, door de aanwezigheid van een grote schakelkast. Waterschap en gemeente zijn met de eigenaar van de kast in overleg over de mogelijkheden. 

Inwoners en bedrijven in IJsselstein Zuid merken behalve het vrachtverkeer weinig van de lekkage, omdat gewoon gebruik te maken is van de riolering.