Levensgroot springkussen in Leidsche Rijn: ‘Ik hoop dat juist ook de oudere jeugd hier komt’

VIDEOSpel toevoegen aan de stedelijke omgeving. Dat is de gedachte achter de komst van een kunstwerk dat dienst doet als enorm springkussen in Leidsche Rijn. De Amerikaanse Jennifer Rubell keek vandaag trots toe hoe haar ‘Red Bed’ aan het Berlijnplein geopend werd, door spelers van Jong FC Utrecht.

Op een kleine driehonderd vierkante meter springoppervlakte, vermaken vooral jonge bezoekers deze zondagmiddag zich al voor de officiële opening kostelijk. Duiken, glijden, springen, vallen en weer opstaan is het tafereel dat onder de stralende zon tientallen keren herhaalt. Terwijl ook het kwartet jonge voetballers alvast een voorproefje neemt door de bal op de bewegend ondergrond zo lang mogelijk hoog te houden.

Kunstenares Jennifer Rubell legt uit dat dit precies de bedoeling is van haar maaksel: een bed dat moet zorgen voor mengen van verschillende mensen, het liefst van alle leeftijden. ,,Nee, de bol is niet bewust verwijzend naar voetbal”, verheldert ze. ,,Maar dat doen de kleuren wel, die zijn uitgekozen vanwege FC Utrecht.”

Dat het nog niet zo eenvoudig was om precies de juiste kleuren te vinden legt Donica Buisman uit. Zij is een van de drijvende krachten achter RAUM, het culturele stadslab dat met behulp van subsidie mogelijk heeft gemaakt dat hier tot september iedere woensdag tot en met zondag te springen is.

Buisman legt uit dat de roodwitte ‘eyecatcher’ onderdeel is van nog eens vier andere kunstwerken, die samenkomen op het terrein. ,,Een speelse expositie”, zegt ze, bewust op een plek waar in de toekomst 100.000 mensen samenkomen in de Utrechtse uitbreidingswijk. ,,Heel tof om hierop te springen”, weet ze uit ervaring. ,,Ik hoop dat juist ook de oudere jeugd hier komt, dat zou heel cool zijn.” 

Volledig scherm
Kinderen vermaken zich prima op het springkussen. © Iris van Raalte