Everdingen Suzan Allard en Jose Roeken in achtiende eeuwse kledij bij verhaal Astrid Pel.Foto William Hoogteyling
Volledig scherm
Everdingen Suzan Allard en Jose Roeken in achtiende eeuwse kledij bij verhaal Astrid Pel.Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Lezingen over Jane Austen: Britse grandeur in de polder bij Everdingen

Bij antiek linnen en glanzend zilver schiet je niet meteen een plek als Everdingen te binnen. Toch vormt een klein landhuis in dit Lekdorp het decor voor een serie literaire middagen met de titel Tea with mister Darcey. Het Engeland van de achttiende eeuw komt tot leven in het Hollandse polderlandschap met alle grandeur die erbij hoort.

Suzanne Allard is de eigenaar en bewoner van het huis The Pheasants, dat met zijn Georgian en Edwardian stijlkamers en de klassieke parterretuin geheel en al een klassieke Engelse sfeer ademt. Jane Austen-kenner José Roeken uit Bussum, vond in dit huis in Everdingen het perfecte decor voor lezingen over de Britse auteur Jane Austen en haar heroïsche personage Mister Darcey uit het boek Pride and Prejudice

Hartstocht

Suzanne: ,,José is waanzinnig enthousiast en gepassioneerd over haar onderwerp. Onze gedeelde hartstocht voor de Britse achttiende eeuw is de aanleiding voor deze bijzondere samenwerking.’’ Voor de gelegenheid heeft Suzanne zich gekleed als een Engelse mannelijke bediende. Ze legt lachend uit dat het niet chic was voor de Engelse adel om zich aan tafel te laten bedienen door vrouwen. José, die is gestoken in een hoge Empire-jurk, beaamt dit.

Op zondag 7 juni is de eerste bijeenkomst. Op het programma staan een viergangen afternoon tea, een rondleiding door The Pheasants en een expositie van Austen-boeken en memorabilia. De lezingen zijn in de Yellow Library en de thee staat klaar in de Red Drawing Room. Op 21 juni en in september en oktober volgen nog enkele lezingen.

Meer informatie: thepheasants.nl en austentales.nl

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.