Volledig scherm
Aardgasmeter © ANP

Lichte stijging gasverbruik gemeente Utrecht

Hoewel huishoudens steeds minder elektriciteit consumeren, is er op het gebied van gasverbruik nog weinig beweging. Vorig jaar werd in huis zelfs meer gestookt dan het jaar ervoor. Opmerkelijk: van de twintig grootste gemeenten steeg het gasverbruik het hardst in de gemeente Utrecht (3,9 procent).

Nederlanders verstookten vorig jaar iets meer gas dan in 2017. Het gemiddelde gasverbruik per woning steeg naar 1270 kubieke meter, zo blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van het CBS. Dat is een stijging van meer dan twee procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

In de gemeente Utrecht verbruikten huishoudens in 2018 gemiddeld 790 kubieke meter gas. Een jaar eerder was dat nog 760 kubieke meter. Kijken we echter naar het totale energiegebruik dan zien we dat Utrechters minder gas gebruiken dan Nederlanders in het algemeen, omgeslagen per hoofd van de bevolking. 

Stadsverwarming

Grote delen van Utrecht worden verwarmd door een warmtenetwerk. In totaal zijn in de stad Utrecht nu 51.000 woningen en 2.000 gebouwen aangesloten (waaronder Hoog Catharijne, zwembaden en onderwijsgebouwen) op stadsverwarming. Huizen met stadsverwarming hebben geen cv-ketel en dus geen of een veel lager gasverbruik.

De ambitie om alle Nederlandse huizen van het gas af te koppelen, is nog maar vers. Het kabinet verwacht volgend jaar van alle gemeenten een plan met antwoord op de vraag hoe ze het gaan doen en wanneer. De plannen kunnen tot 2050 worden uitgewerkt. Dan wil het kabinet dat elk huis duurzaam wordt verwarmd. Nieuwe huizen mogen inmiddels al niet meer met gas worden verwarmd. 

Ondanks de lichte stijging bleef het gasverbruik landelijk vorig jaar relatief laag. In 2013 lag het gemiddelde verbruik met 1600 m3 een stuk hoger, en in 2010 stookte de Nederlander zelfs nog meer: per woning 1850 kubieke meter. Waarschijnlijk had dat te maken met de destijds behoorlijk koude winters.