Linda de Roos is ic-verpleegkundige in UMC Utrecht en bouwde een feestje toen ze voor het eerst een coronapatiënt van de beademing kon halen.
Volledig scherm
PREMIUM
Linda de Roos is ic-verpleegkundige in UMC Utrecht en bouwde een feestje toen ze voor het eerst een coronapatiënt van de beademing kon halen. © Linda de Roos

Linda (48) haalde eerste coronapatiënt UMC Utrecht van de beademing: ‘Hij huilde van dankbaarheid’

Intensive care-verpleegkundige Linda de Roos (48) had gisteren de eer om de eerste coronapatiënt in het UMC Utrecht van de beademing af te halen. Ze maakte er een feestje van, mét ballonnen. ,,Hij huilde van dankbaarheid.”

Op de intensive care van UMC Utrecht liggen sinds twee weken coronapatiënten. Van de 24 beschikbare bedden - die in rap tempo worden uitgebreid - zijn er nu zo’n zestien  bezet. De patiënten werden overgeplaatst uit overvolle ziekenhuizen in Brabant. De patiënt van De Roos, een 70-jarige man, werd acht dagen geleden binnen gebracht.

  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”