Liselotte en Isalinde maken film over hun overleden zusje: ‘Papa droeg je over de drempel, dood’

In de armen van haar vader werd Hannemeike thuisgebracht. Overleden, na een ongelukkige val, vlak voor haar 7de verjaardag. In hun film Zusje Lief volgen haar zussen Liselotte en Isalinde Glerum de sporen die haar korte leventje hebben achtergelaten.

Volledig scherm
De zusjes Liselotte (links) en Isalinde Glerum maakten de documentaire ‘Zusje lief’ over de dood van hun zusje Hannemeike, tien jaar geleden. © Angeliek de Jonge

Het noodlot slaat toe om kwart over acht in de ochtend, op een vrijdag voor de herfstvakantie. Moeder Martine zit thuis in Houten nog aan de ontbijttafel met dochters Liselotte, Isalinde en Hannemeike. Vader Mark Peter is buiten. Hij zet alvast de fietsen klaar. De meiden moeten zo naar school.

Hannemeike wil een haarborstel pakken van een plank in de keukenkast. Om erbij te kunnen, moet ze er half op klauteren. De kast helt plotseling over en valt om. Hannemeike schrikt er hevig van.

Ze deinst achteruit en valt achterover. De vloer ligt er juist uit, ze hebben lekkage gehad. Met haar hoofd valt ze op het harde, kale beton. Het is een ongelukkige val.

Liselotte Glerum, met grote ogen: ,,Hoe dan?! Hoe is zoiets mógelijk? Je bent een kind van zes. Je springt ’s ochtends blij uit je bed. Het is bijna vakantie. Nog vijf dagen en dan ben je jarig. Je wordt 7!

Dan gebeurt er ineens dít. Drie uur later word je vanuit het ziekenhuis weer thuisgebracht. Je vader draagt je over de drempel, dood.’’