Volledig scherm
Lauren (links) en Lotte. © indebuurt Utrecht

Lotte en Lauren maken een docu over kaalheid: ‘Vroeger was deze aandoening mijn grootste geheim’

IndebuurtDe Utrechtse Lotte Boon (22) is kaal. Niet vrijwillig, ze lijdt sinds haar tweede aan alopecia, een haaraandoening waarbij een persoon plotseling (gedeeltelijk) kaal wordt. Sinds haar elfde draagt ze een pruik. Nu maakt ze een documentaire. 

Door Georgia Oost

Quote

'Mijn alopecia was vroeger mijn grootste geheim ooit’

Lauren Verbrugh

In het piepkleine hokje in de School voor Journalistiek, waar de muren zijn volgeplakt met post-its, de computer op volle toeren draait en de inhoud van twee tassen uitgebreid op tafel ligt, zitten Lauren Verbrugh (22) en Boon te werken. Het gezellige geklets tussen de twee maakt al snel duidelijk dat het beste vriendinnen zijn. En die twee vriendinnen zijn iets heel bijzonders aan het doen: want in dat piepkleine hokje waar ze elke dag zitten, werken ze aan hun eerste documentaire.

Geen zielig verhaal

Ze kwamen op het idee omdat Boon zelf al sinds haar tweede alopecia heeft en sinds haar elfde een pruik draagt. “Het is een verhaal dat nooit verteld wordt. Mijn alopecia was vroeger mijn grootste geheim ooit, maar ik wist dat dat niet voor altijd zo zou zijn. Het zou niet voor altijd mijn leven beheersen. Ik wist alleen niet hoe ik het ooit naar buiten moest brengen.” Toen de studenten als minor een documentaire besloten te maken, kwam Boon al gauw met het idee om het over haar aandoening te doen. Lauren was meteen enthousiast: “Het is best een feelgood film. Het wordt absoluut geen zielig verhaal. Boon gaat zelf haar verhaal vertellen over leven met alopecia en we interviewen ook andere mensen die alopecia hebben, of die kaal zijn. Er zijn namelijk veel verschillende manieren van kaal zijn: het kan kanker zijn, alopecia, of je hebt gewoon je hoofd kaalgeschoren. Mensen realiseren zich dat vaak nog niet.”

Quote

'Niemand wil zielig gevonden worden’

Lotte Boon

Belangrijk

Lauren leert tijdens het maken van deze documentaire zelf ook veel over kaalheid. “Ik heb mij nu veel meer gerealiseerd hoe belangrijk mijn haar voor mij is. Het is echt onderdeel van mijn identiteit. Ik hoop dat als mensen deze film zien, dat ze realiseren dat haar best wel een ding is. En dat als ze iemand zien die kaal is, ze niet meteen gaan staren of die persoon zielig vinden.” Voor zowel Verbrugh als Boon heeft deze documentaire een belangrijke boodschap. Boon legt uit: “Heel veel mensen weten niet wat alopecia is en denken meteen bij een kaal persoon dat hij of zij kanker heeft. Ik krijg die opmerkingen ook altijd van mensen. Ik snap het wel, want iedereen kent wel iemand die kanker heeft. Maar mensen vinden ons al gauw zielig en dat wil ik niet. Niemand wil zielig gevonden worden.” 

Kale koppen niet te stoppen

Tijdens het maken van de documentaire krijgen de twee vriendinnen al veel positieve reacties, zegt Lauren. “We hebben heel veel berichtjes gekregen van mensen die het supermooi vinden. Ook van moeders met dochters die alopecia hebben, die de film later aan hun kind willen laten zien.” Boon: “Ook de mensen die ik ken met alopecia hebben positief gereageerd. We hebben een whatsapp groep genaamd kale koppen niet te stoppen, daar was iedereen ook enthousiast!”

De documentaire die Boon en Verbrugh maken is te zien tijdens het CampusDoc festival op 15 en 16 juni in het Louis Hartlooper Complex, waar ook de documentaires van andere studenten te zien zijn. Op de hoogte blijven van de documentaire van Boon en Verbrugh? Je kan ze volgen op Instagram en Facebook.