Volledig scherm
Volle zaal bij de officele opening. © Sander Optendrees

LOU Oudenoord in Corcordiagebouw blijft nog tot en met december

De creatieve broedplaats Leegstand Oplossers Utrecht (LOU) moet in december het Concordiagebouw aan de Oudenoord verlaten. Het voormalig pand van Hogeschool Utrecht huisvest daar nu allerlei jonge bedrijven. De gemeente heeft een klap gegeven op de plannen voor een hotel, woningen en horeca in het pand.

Een plantenasiel, allerlei creatieve ondernemingen en schrijvers moeten het pand in december toch echt uit. LOU zit sinds februari 2018 in het gebouw. Zij hebben de deuren geopend voor jonge creatievelingen die hun bedrijfjes in de oude klaslokalen van de voormalige hogeschool vestigden. Ook wonen de oprichters er zelf in een appartement en zit Karibu Café op de begane grond, dat al snel populair werd. Of het café mag blijven of terugkeert, is onduidelijk.

In eerste instantie mocht LOU een jaar blijven, maar ze zitten er al een halfjaar langer dan gepland. Daar komt straks een eind aan, zodat er een hotel, horeca en woningen kunnen worden gebouwd. Daarvoor worden een aantal bestaande, grotendeels monumentale bouwdelen getransformeerd. Ook wordt er een deel gesloopt en herbouwd. Op het naastgelegen parkeerterrein staat ook nieuwbouw gepland.

In het plan komen ongeveer vijftig sociale huurwoningen , waarvan twintig onderdeel zijn van een unieke  ruildeal tussen BPD en woningcorporatie Mitros. Gesloopte sociale huurwoningen van Mitros in Overvecht komen hierbij terug aan de Oudenoord en de Merwedekanaalzone, terwijl BPD middeldure huur- en koopwoningen bouwt in Overvecht.