Volledig scherm
Luchtballon bij de Pyramide van Austerlitz. © Henk van Steeg

Luchtballon landt op N224 bij Pyramide van Austerlitz: ‘Verkeer werd gelukkig tegengehouden’

UpdateNormaal gesproken zoeken ballonvaarders een weiland of open veld op om veilig te landen, maar maandagavond liep dat in Austerlitz even anders. 

De spectaculaire landing trok veel bekijks. Henk van Steeg, wiens vrouw Elles met de ballon meevoer, plaatste een filmpje van het voorval Instagram. Daarin is te zien dat het maar net goed afloopt. 

,,Het was best een beetje spannend, maar dat kwam ook doordat ik wat hoogtevrees had”, gaf Elles toe, die de ballonvaart voor haar 38ste verjaardag kreeg. Ze stapte in haar woonplaats Amersfoort in en hoopte ook over die omgeving te vliegen, maar door de wind dreef ballon naar het zuidwesten. Daarbij nam de snelheid van de ballon steeds verder af,  van vijf naar drie knopen. ,,Omdat we een heel stuk over bossen en het militair oefenterrein vlogen, werd het steeds lastiger om te landen”, zag Elles. 

Door de intredende duisternis zag piloot Rob Wiegers zich genoodzaakt een landingsplaats te zoeken. Een eerste poging mislukte, omdat de ruimte te krap bleek. Na nog een stukje te zijn doorgevlogen zat er niets anders op dan de ballon aan de grond te zetten bij de N224 naast de Pyramide van Austerlitz. Daardoor scheerde het gevaarte rakelings over een paar boomtoppen en het dak van restaurant De Pyramide. Door de stuurmanskunst van Wiegers werd de mand uiteindelijk veilig op de grond gezet op een hoekje van de provinciale weg.

Heel vaak komt zo'n landing op een ‘postzegel’ niet voor, zegt een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart. ,,Op zo'n achtduizend landingen per jaar is en blijft dit een uitzondering”, zegt zij. ,,Ideaal is het niet, maar het is wel veilig verlopen. Omdat de ballon weinig voorwaartse snelheid had, heeft de piloot ’m goed aan de grond kunnen zetten. Het is voor omstanders, passagiers en materiaal geen moment gevaarlijk geweest.”

Niettemin was het heftig om zo dicht langs de bomen te vliegen, zegt Elles. ,,De landing was ook vrij hard omdat die half op de weg en half in de berm was, maar daar zijn we goed op voorbereid.” Lachend: ,,Het verkeer op de weg werd gelukkig tegengehouden, waardoor we nog een kleine file hebben veroorzaakt.” Toch heeft de jarige geen moment het idee gehad dat het verkeerd zou aflopen. ,,De ballonvaarder was erg ervaren, daardoor heb ik steeds het idee gehad dat het goed zou komen.”

De eigenaar van De Pyramide is blij dat zijn bedrijf niet werd geraakt. ,,Het zal je maar gebeuren. We waren  al gesloten. Ik wil wel kwijt dat ons restaurant ook goed met de auto en de fiets is te bereiken. Daarvoor heb je niet per se een luchtballon nodig....”