Volledig scherm
De afgelopen vier jaar telde college korte tijd drie vrouwelijke gedeputeerden. V.l.n..r Mariëtte Pennarts (GroenLinks), Pim van den Berg (D66), Jacqueline Verbeek (VVD), commissaris van de koning Willibrord van Beek, Mirjam Maasdam (CDA) en de toenmalige provinciesecretaris Hans Goedhart. © Provincie Utrecht

Maar één vrouw in provinciebestuur Utrecht: ‘Belachelijk en teleurstellend’

De namen van de vijf nieuwe gedeputeerden in de provincie Utrecht blijven nog even geheim. Maar dat onder hen slechts één vrouw is, wekt verbazing binnen en buiten het provinciehuis.

GroenLinks-onderhandelaar Huib van Essen maakte gisteren bekend dat het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, vijf nieuwe gezichten kent en dat onder hen één vrouw is.

De scheve man-vrouw verhouding komt GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie op kritiek te staan.

‘Zwaktebod’

Een gemiste kans, noemt Hiltje Keller het dat er niet meer vrouwen in het college komen. Keller is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten.

,,Mijn partij is enorm voor meer vrouwen in de politiek en laat dat ook zien.’’ Dat GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie niet meer dan één vrouw naar voren schuiven is een zwaktebod, zegt Keller. ,,Het zijn vijf gevestigde partijen die op allerlei niveaus bestuurders hebben geleverd.’’ 

Quote

Ik hoop wel dat ze hun stinkende best hebben gedaan om meer vrouwen te zoeken.

Andrea Poppe, fractievoorzitter SP

Stinkende best

Quote

Vrouwen zijn bescheide­ner en er is iets meer overreding nodig voordat zij zich kandidaat stellen.

Zehra Sariaslan, Atria

Keller krijgt bijval van fractievoorzitter Mieke Hoek van 50Plus. ,,Het is belachelijk en teleurstellend.’’ Hoek had gehoopt op minstens twee vrouwelijke gedeputeerden.

Een college van Gedeputeerde Staten dat een goede afspiegeling van de samenleving vormt, noemt ze belangrijk. ,,Natuurlijk gaat het erom dat iemand capabel is, maar ik kan mij niet voorstellen dat binnen elk van de vijf partijen geen goede vrouwen zijn te vinden.’’

De afgelopen vier jaar telde het college korte tijd drie vrouwelijke gedeputeerden. Na het vertrek van VVD-bestuurder Jacqueline Verbeek waren dat er nog twee. 

SP-fractievoorzitter Andrea Poppe noemt het ‘jammer’ dat het college van start gaat met maar één vrouw. ,,Ik hoop wel dat ze hun stinkende best hebben gedaan om meer vrouwen te zoeken.’’

Volgens Poppe heeft de SP kort na de verkiezingen intern gekeken of zij kandidaat-gedeputeerden had. ,,Wij kwamen uit op twee goede vrouwen. Of zij ook wilden, weet ik niet. Voordat we dat konden vragen, deden we niet meer mee aan de coalitieonderhandelingen.’’

GroenLinks

Wie van de partijen als enige een vrouw naar voren schuift, is niet met zekerheid te zeggen. Maar afgaand op de videoboodschap van GroenLinks-onderhandelaar Van Essen lijkt dát zijn partij te zijn. Op YouTube toont hij zich namelijk teleurgesteld over de  man-vrouwverdeling.

,,Maar iedere partij heeft zelf een afweging gemaakt wie die als kandidaat naar voren schuift.’’

Beleidsadviseur Zehra Sariaslan van het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria is niet onder de indruk van de uitleg van Van Essen. Sariaslan kan zich niet voorstellen dat er in de regio Utrecht niet meer geschikte vrouwen voor het college van Gedeputeerde Staten zijn te vinden.

Partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en vrouwelijke kandidaten actief benaderen, zegt zij. ,,Vrouwen treden minder snel naar voren voor bestuurlijke functies. Ze zijn bescheidener en er is iets meer overreding nodig voordat zij zich kandidaat stellen.”

Slachtoffer

Het nieuwe college telt louter nieuwe gezichten. Volgens Van Essen onderstreept dit de wens van de vijf partijen een nieuwe start te maken en de ambitie tot een andere bestuurscultuur te komen. 

Slachtoffer van de vernieuwingsdrang worden D66’er Pim van den Berg en CDA’er Mirjam Maasdam. Het vertrek van Van den Berg is opvallend. De Amersfoorter gaf kort voor verkiezingen op de nieuwssite destadsbron.nl nog te kennen graag terug te willen keren in het college.

In een verklaring op de site van D66 staat nu dat hij al voor de verkiezingen had aangegeven terug te willen keren naar het bedrijfsleven. ,,Een nieuwe termijn van vier jaar zou dat onmogelijk maken.’’

‘Ruimte voor vernieuwingsslag’

CDA’er Mirjam Maasdam, die  ‘slechts’ twee jaar gedeputeerde was, zegt op de site van haar partij vanzelfsprekend ruimte  te maken voor een nieuw CDA-gezicht.

,,De functie van gedeputeerde is prachtig en ik heb me er twee jaar vol voor ingezet. Natuurlijk zal ik het gaan missen, maar voor de provincie is het van belang dat er ruimte komt om de vernieuwingsslag die nodig is te maken.” 

GroenLinks-gedeputeerde Mariëtte Pennarts maakte al voor de verkiezingen bekend niet terug te willen keren.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!