Straks is het waarschijnlijk niet meer zo makkelijk om als toerist via Airbnb in Utrecht terecht te kunnen.
Volledig scherm
Straks is het waarschijnlijk niet meer zo makkelijk om als toerist via Airbnb in Utrecht terecht te kunnen. © Getty Images

Mag je je huis straks niet meer op Airbnb zetten? De gemeente Utrecht denkt er over na

Utrechters die hun huis verhuren op Airbnb krijgen binnenkort met veel strengere regels te maken. Er bestaat zelfs een kans dat verhuur van de ruim 2100 Airbnb's helemaal verboden wordt.

De Raad van State bepaalde onlangs dat het ‘zomaar’ verhuren van een woning aan toeristen niet mag. Huizen worden dan onrechtmatig aan de woningvoorraad onttrokken. Dat betekent eigenlijk dat de huidige regels in Utrecht illegaal zijn. Want wie hier zijn woning wil verhuren, mag dat momenteel 60 nachten per jaar zonder vergunning doen. ,,We zijn dan ook druk bezig om te kijken welke gevolgen de uitspraak heeft voor Utrecht”, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,We hopen binnen enkele weken met nieuwe regels te komen.”

In de praktijk heeft Utrecht de keuze uit twee opties. De meest rigoureuze is om verhuur, zoals via platforms als Airbnb, helemaal te verbieden. Dat is precies waartoe Den Haag deze week besloot. ,,Er zijn weinig woningen beschikbaar in Den Haag”, zei PvdA-wethouder Martijn Balster tegen het AD . ,,Als mensen woningen verhuren, worden die woningen onttrokken aan de voorraad. Daarnaast hebben de bewoners in de buurt misschien last van de verhuur. En dat is slecht voor de buurt.”

Vakantiemarkt

Utrecht kan ook kiezen om de verhuur wel te blijven toestaan, maar dan wel met strengere regelgeving. Dat zou betekenen dat verhuurders straks te allen tijde een vergunning moeten aanvragen. Dat zou de verhuurder dan geld kosten. Maar misschien belangrijker nog: de gemeente Utrecht krijgt veel meer grip op de ‘vakantiemarkt’. ,,Dat is ook precies wat we graag willen”, zegt de woordvoerder. ,,Met aanvullende regels kunnen we niet alleen meer eisen aan verhuurders stellen, we kunnen de verhuur ook beter reguleren.”

Ook het kabinet heeft plannen om de vakantieverhuur strenger te reguleren. Maar volgens de de gemeente Utrecht gaat die nieuwe ‘Airbnb-wet’ niet ver genoeg. Begin volgend jaar komt het kabinet met nieuwe plannen.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht bleek vorig jaar dat Airbnb-verhuurders in Utrecht massaal de 60 nachtenregel aan hun laars lappen. Gemiddeld werd een gehele woningen liefst 74,1 per jaar verhuurd.  Utrecht heeft ruim 2100 actieve Airbnb’s, die jaarlijks door naar schatting 80.000 toeristen worden bezocht. Uit het onderzoek valt op dat Airbnb-verhuur in Utrecht relatief groter en belangrijker is dan in andere steden. Naar schatting vond in 2018 tussen de 25 en 30 procent van de overnachtingen in Utrecht plaats in een Airbnb. In Den Haag was dit zo’n 20 procent, in Rotterdam circa 15 procent en Maastricht 5 procent. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat de stad Utrecht relatief weinig hotelkamers heeft.