Mannen die agenten aanvielen bij aanhouding Kanaalstraat, krijgen werkstraf

videoDe 19-jarige Y.K. uit Utrecht en de 22-jarige E. O. uit Culemborg zijn vandaag veroordeeld voor hun rol in een vechtpartij met agenten op de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok. Een arrestatie liep zo uit de hand, dat tientallen agenten nodig waren om de orde te herstellen.

De mannen uit Utrecht en Culemborg werden samen met drie anderen op 16 april opgepakt, nadat op straat een opstootje was ontstaan. Een vrouw zou zijn lastiggevallen door twee mannen, maar wist  aan hen te ontkomen. Toen agenten even later een 23-jarige man uit Utrecht controleerden omdat hij vermoedelijk met het incident te maken had, ging het mis. Omdat hij gesignaleerd stond vanwege een openstaande straf, besloot de politie hem te arresteren. Toen de man zich verzette, gingen omstanders zich met de aanhouding bemoeien, pakten agenten hun wapenstok en ontspoorde de situatie.

Tumult

,,Er was veel belangstelling voor de aanhouding. Niet alleen omdat deze op een drukke plek gebeurde, maar ook omdat de mijnheer op z’n zachtst gezegd niet meewerkte”, zei de politierechter. ,,Er ontstond een heel gespannen situatie.” Twee betrokken agenten deden aangifte van zware mishandeling. Zij omschreven de situatie als ‘zeer beangstigend’. Een van hen zei op zitting dat hij nog altijd last heeft van een arm. ,,Ik heb mij tijdens mijn werk nog nooit zo in het nauw gedreven gevoeld.”

,,Ik heb niet geschopt of geslagen, ik wilde omstanders juist van agenten afduwen”, zei verdachte E.O. Agenten verklaarden dat juist hij een slaande en een trappende beweging maakte. E.O. wist daar niets van. Wel zei hij: ,,Ik zou de volgende keer wel tien keer nadenken voordat ik me in zoiets meng.”

,,Hij sprong bewust bovenop ons om de aanhouding te belemmeren”, zeiden de agenten over medeverdachte Y.K. ,,Dat klopt niet. Ik wilde alleen mijn moeder beschermen, die ze maar bleven slaan”, zei de verstandelijk beperkte man. ,,Ik duwde de agenten alleen maar van mijn moeder af.” De vrouw brak haar arm in het tumult.

Volledig scherm
Tientallen agenten staan in de Kanaalstraat. © Marijn van Gelder

Beelden

Op zitting werden beelden getoond. Volgens de officier van justitie leverde K. ‘een wezenlijke bijdrage’ aan het geweld en zorgde O. voor verdere escalatie. ,,Ongeveer de halve politiemacht van Midden-Nederland moest uitrukken om de rust te herstellen”, zei ze. Wel vindt de officier de zwakbegaafde Utrechter K. verminderd toerekeningsvatbaar. Daar hield ze rekening mee bij haar strafeis. 

Tegen hem eiste ze officier 30 dagen cel (21 voorwaardelijk) en behandeling voor zijn agressie en een meldplicht. Ook eiste ze een taakstraf van 200 uur. Tegen O. eiste ze een gevangenisstraf van 4 maanden (2 maanden voorwaardelijk). Ze vreest voor herhaling bij de Culemborger en sprak van ‘een totale flauwekulverklaring’ van hem over het willen helpen van agenten. 

‘Voor de bühne’

Volgens advocaat Van Andel was geen sprake van opzet en handelde E.O. uit noodweer. Zij ‘schrok’ van de eis. Advocaat Boumanjal sprak van een ‘schrijnende situatie’ voor de agenten. Toch vroeg hij om vrijspraak voor zijn cliënt K., omdat er volgens hem geen sprake was van opzettelijk gezamenlijk geweld. Ook hij sprak van noodweer, nadat de moeder van zijn cliënt klappen kreeg. Boumanjal suggereerde dat de ‘veel te hoge’ 200 uur werkstraf ‘voor de bühne’ kon zijn.

De politierechter sprak van ‘een buitengewoon vervelende zaak’. ,,Agenten waren bezig met een aanhouding, waarbij de situatie voor hen steeds bedreigender werd. Bemoei je gewoon niet met een aanhouding.” Hij vond bewezen dat beide verdachten openlijk geweld pleegden tegen de agenten. K. kreeg 100 uur werkstraf, naast de 9 dagen onvoorwaardelijk cel die hij al uitzat. O. kreeg 60 dagen cel, waarvan 51 dagen voorwaardelijk. Ook hij hoeft daardoor niet terug naar de cel. Wel moet hij een werkstraf van 150 uur uitvoeren. Ook krijgen de twee belaagde agenten 600 euro per persoon schadevergoeding. 

Uitgesteld 

De zaak tegen de 23-jarige Utrechter met wie de zaak in de Kanaalstraat begon, werd eerder deze maand uitgesteld tot eind dit jaar. Een 29-jarige Utrechter werd eerder veroordeeld tot 40 dagen cel waarvan 15 dagen voorwaardelijk. Verder moet een 33-jarige man uit Hilversum nog voor de rechter verschijnen.