Een militair in actie
Volledig scherm
Een militair in actie © beeld: Simon van Rooijen, UMC Utrecht

Meer IC-bedden voor coronapatiënten in Calamiteitenhospitaal UMC Utrecht

In het Calamiteitenhospitaal in Utrecht komen extra IC-plekken beschikbaar voor ernstig zieke coronapatiënten. Defensie levert personeel, zodat het UMC in totaal 80 bedden beschikbaar krijgt voor intensieve zorg aan besmette patiënten.

Door de extra bedden kunnen meer mensen die getroffen zijn door het virus aan de beademing. Defensie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen en 26 man ondersteunend personeel om het Calamiteitenhospitaal in werking te krijgen. Dit personeel gaat nauw samenwerken met intensivisten en specialistisch verpleegkundigen van het UMCU.

Strijd 

,,Door nu ook gebruik te gaan maken van de IC-capaciteit in het Calamiteitenhospitaal met zorgpersoneel van Defensie en UMCU, zetten we samen weer een stap in de strijd tegen het coronavirus”, zegt plaatsvervangend commandant kapitein Esther de Vlugt.

Normaal wordt het Calamiteitenhospitaal bij grote ongelukken of calamiteiten voor slachtoffers opengesteld. Dit bijzondere ziekenhuis is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Capaciteit

De extra capaciteit voor het UMC Utrecht komt langzaam maar zeker beschikbaar, zodat de artsen en verpleegkundigen van Defensie en het UMC Utrecht zich goed kunnen voorbereiden. Ook moet alle apparatuur aanwezig zijn, net als alle benodigde (medische) middelen, om goed te kunnen werken.

Vandaag lagen op de Intensive Care van het UMC 40 patiënten. Mede door uitbreiding van het aantal bedden in het Calamiteitenhospitaal naar 19, komt ruimte beschikbaar voor verdubbeling van dit aantal patiënten komende weken.