Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Meer woninginbraken in Wijk bij Duurstede: burgemeester roept inwoners op alert te blijven

In Wijk bij Duurstede vonden het afgelopen jaar meer woninginbraken plaats dan de twee jaren ervoor. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de inbraakgolf in de maanden november en december.

Quote

Cijfers zeggen ook niet alles, want veiligheid draait vooral om het gevoel. Ik vind het belangrijk dat mensen zich hier veilig voelen

Iris Meerts, burgemeester

Vooral in de twee laatste maanden van 2019 werd Wijk bij Duurstede in de wijken De Geer, De Heul en De Noorderwaard geteisterd door inbraken. Inbrekers probeerden in 2019 bij 35 huizen hun slag te slaan. In twee derde van de gevallen gingen ze er met een buit vandoor. Met 35 inbraken zit Wijk weer op het niveau van 2016. In 2017 en 2018 was het aantal woninginbraken juist afgenomen.

Ondanks deze toename aan woninginbraken is Wijk bij Duurstede toch een van de veiligste gemeenten in de regio zuidoost Utrecht. Het aantal geregistreerde misdrijven nam er in 2019 af met 4 procent, terwijl het aantal elders gemiddeld met 3 procent steeg. ,,De gemeente Wijk bij Duurstede scoort zelfs het beste van alle 39 gemeenten uit de regio Midden-Nederland. Dat is op basis van het totaal aantal misdrijven per duizend inwoners", zegt burgemeester Iris Meerts.

In 2019 zijn in de gemeente gemiddeld 18,6 misdrijven per duizend inwoners geregistreerd, terwijl het regionaal gemiddelde 46,8 misdrijven per duizend inwoners is’’, meldt de gemeente. Dat is volgens Meerts mede te danken aan het werk van de professionals zoals wijkagenten. Maar ook omdat vele inwoners aangesloten zijn bij Burgernet. Of bij een whatsappgroep, om elkaar te informeren over verdachte situaties in de buurt. 

Zij voegt eraan toe: ,,Cijfers zeggen ook niet alles, want veiligheid draait vooral om het gevoel. Ik vind het belangrijk dat mensen zich hier veilig voelen. Daarom zet ik me in om de gemeente nóg veiliger te maken. Dat kan ik niet alleen: dit doen we met zijn allen. Daarom wil ik iedereen oproepen om alert te blijven en criminele activiteiten en vormen van onveiligheid te blijven melden.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.