Volledig scherm
Kadewerkzaamheden op de Kromme Nieuwegracht. © Foto Ruud Voest

Miljoenendebacle dreigt bij herstel kades en werven langs Utrechtse grachten

Een financieel debacle van vele miljoenen euro’s dreigt voor de stad Utrecht bij de renovatie van de zogeheten wal- en kluismuren langs Oude- en Nieuwegracht en Kromme Nieuwegracht. Dat laat het college vandaag in een brief aan de gemeenteraad weten, zonder een concreet bedrag te noemen.

De gemaakte en nog verwachte kosten zijn het afgelopen halfjaar op een rij gezet. Burgemeester en wethouders schrijven geschrokken te zijn van de uitkomsten en laten een intern onderzoek instellen. Tot de uitkomsten bekend zijn, worden de werkzaamheden zo veel mogelijk stilgelegd.

Voor het herstel van de wal- en kluismuren in de binnenstad trok de gemeente in 2009 35,6 miljoen euro uit. Daar moest in 2017  12 miljoen bij en een jaar later nog eens 15 miljoen. Dat laatste bedrag werd vooral veroorzaakt door verzakkingen bij de Nieuwegracht, waardoor bij Paushuize en het Universiteitsgebouw de muren scheurden.

Verkeerde aannames

In 2017 kwam het gemeentebestuur al met een zogeheten herijking, waarna 12 miljoen extra werd uitgetrokken voor het project. Nu blijkt dat die cijfers kant noch wal raakten: ze waren gebaseerd op verkeerde aannames. Inmiddels is duidelijk dat 84 procent van het budget is besteed terwijl nog maar 63 procent van het werk is afgerond en enkele zeer complexe onderdelen nog aangepakt moeten worden. Ook is gebleken dat voor een aantal zogeheten rakken die bij de herijking als afgerond genoteerd stonden, nog forse kosten nabetaald moesten worden. 

De extra kosten komen onder meer door vertraging en gestegen bouwkosten en omdat op kwetsbare gedeelten duurdere bouwmethoden noodzakelijk bleken. Grote tegenvaller was de verzakking bij Paushuize en het Universiteitsgebouw. De werkzaamheden moesten worden stilgelegd. Ook moesten werven worden afgesloten en bouwmateriaal voortaan vanuit een depot in Nieuwegein worden aangevoerd.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.