Bart van der Wolf en Egon Kastelijn bij de start van hun fijnstofproject in 2018. De koker in Van der Wolfs hand ziet er net zo uit als het gestolen exemplaar, al was die gecamoufleerd.
Volledig scherm
Bart van der Wolf en Egon Kastelijn bij de start van hun fijnstofproject in 2018. De koker in Van der Wolfs hand ziet er net zo uit als het gestolen exemplaar, al was die gecamoufleerd. © Mel Boas

Minder fijnstof op de A28? Het is niet meer te checken na diefstal van meetstation

Het was zó interessant geweest om te weten welk effect de coronacrisis en de maximale 100 km/uur op de A28 hebben op de luchtkwaliteit. Maar helaas: net nu is het meetstation dat daarover uitsluitsel zou moeten geven, gestolen uit de bosjes waar het stond.

Zeistenaar Bart van der Wolf is er naar van. Samen met Egon Kastelijn begon hij in 2018 met het opzetten van een netwerk van ‘snuffelpalen’, die in kaart moeten brengen hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in Zeist. Het uit eigen zak betaalde burgerinitiatief zorgt sindsdien voor metingen van fijnstof.

,,Omdat het aardig is om een vergelijking met de snelweg te maken, stond er ook een meetstation bij de snelweg A28”, vertelt Van der Wolf. ,,Maar vorige week ontdekten we dat die opeens was verdwenen. Een signaal is er sindsdien ook niet meer opgepikt.”

Gat geslagen

Van der Wolf is diep teleurgesteld. ,,Iedereen moet thuis blijven, er is een maximum snelheid van 100 kilometer per uur ingevoerd. Het was heel interessant geweest wat dat aan metingen oplevert. Maar nu wordt een gat geslagen in onze data.”

Extra zuur is voor de ‘burgerwetenschappers’ dat ook een nieuw project daardoor wordt gedwarsboomd. ,,We gaan CO2 meten. Dat is geen levensbedreigend gas, dus RIVM en KNMI mogen dat niet meten. Maar ze zijn wel heel erg geïnteresseerd in fijnmazige metingen, want er is zeker een correlatie met fijnstof. We hadden daarover al contact.”

Gecamoufleerd

Op de plek van de diefstal, nabij sporthal Dijnselburg, heeft Van der Wolf inmiddels een plakkaat opgehangen, met in het Nederlands en in het Engels de oproep het meetstation en bijbehorende accu terug te brengen. Het gaat om een station dat lijkt op een buis met een dakje, al is die gecamoufleerd. 

Een reactie heeft Van der Wolf nog niet gekregen. ,,Het is niet te geloven. Dat in deze tijd, dat we juist thuis moeten blijven, toch iemand de kans ziet om in de bosjes te kruipen en het station mee te nemen. Ik kan er niet over uit.”

  1. Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelingen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’
    PREMIUM

    Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelin­gen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’

    Tientallen huurders mogen deze week een kijkje nemen in hun toekomstige appartement op de plek waar tien jaar geleden nog geboorten werden geregistreerd en bestemmingsplannen voorbereid. Hun woningen bevinden zich in het totaal verbouwde voormalig gemeentehuis van Nieuwegein. De burgemeesterskamer is echter niet te huur: de toren waar de bestuurders tot 2012 zetelden, is gesloopt.